EGAn EM-joukkuekisat N50-sarjassa pelattiin syyskuun alussa Valenciassa, Espanjassa. Kisakenttänä toimi Parador El Saler, useissa arvioissa Espanjan kolmanneksi parhaaksi kentäksi valittu mestariluomus osoittautui maineensa veroiseksi.
Parador El Salerin kentällä pelaajia haastoivat niin pitkä, layoutiltaan haastava kenttä, kuin kova tuuli ja hellekin. Suomi lähti kisoihin hyvin valmistautuneena, maaottelun Ruotsia vastaan vastikään pelanneena ja tiimi hyvillä mielin. Lyöntipelikierroksilla suomalaiset pelasivat tasaisesti Annie Sivelän johdolla, joka osoitti tällä hetkellä kuuluvansa top-10 pelaajien joukkoon Euroopassa. Suomen sijoitus oli 11. ja sijoitusotteluissa pelattiin sijoista 9.-16. Kaikkiaan joukkueita oli mukana 20. Lyöntipelien ykkönen oli tänä vuonna Irlanti, vanavedessään puolustava mestari Saksa. Mainittakoon, että myös viime vuoden kakkonen, ennakkoon erittäin kova Ruotsi joutui tyytymään pelaamaan sijoista 9.-16.
Sijoitusotteluiden reikäpeleissä ensin tuli vastaan Norja, paperilla ja tasoituksiltaan selkeästi meitä vahvempi joukkue. Reikäpelit ovat kuitenkin reikäpelejä, ja niin vain Suomi venyi hienoon 3-2 voittoon kolmen pelin mennessä uusintarei‘ille asti. Seuraavana vastaan asettui vielä astetta kovempi Skotlanti. Aina takaysille asti kisa oli tiukka ja jännittävä, mutta Skotlannin vahvuus ja kokemus tuli esille takaysillä heidän viedessä voiton 3,5-1,5. Upea peli suomalaisiltakin. Viimeisenä päivänä pelattiin sijoista 11.-12. Itävaltaa vastaan. Tästä ottelusta muodostuikin todellinen taistelu kahden tasaväkisen joukkueen kesken, jossa koimme lopulta niukan tappion 3,5-1,5.
Suomen joukkueessa kisoissa pelasivat Satu Huotari, Gitta Kauppi, Anna-Maria Lehtonen, Johanna Mustjoki-Purhonen, Annie Sivelä ja Tiina Vainio. Joukkueen kapteenina ja varapelaajana toimi Marja Virtanen, joukkueenjohtajana Anne Kokko.
Finaalissa kultamitalit pelasi itselleen isäntämaa Espanja voittaen Irlannin. Espanjan nousu reikäpeleissä on upea. He nousivat voittoon lyöntipelien jälkeen sijalta 7. voittaen puolivälierissä puolustavan mestarin Saksan ja välierissä Belgian.
Kaikissa naisten EM-kisoissa, niin ESLGAn kuin EGAn kisoissa jatkossakin ratkaistaan kaikki sijoitukset lopulta reikäpelein. Reikäpelien merkitystä ei voi liikaa korostaa, kuten näimme Espanjan osalta, joka hävisi lyöntipeliosuudessa kärjelle 24 lyöntiä, mutta voitti mestaruuden hienoilla reikäpelisuorituksilla. Suomessakin jatkossa lisäämme fokusta reikäpeleihin lyöntipelikisojen rinnalla. Jo tänä kesänä olemme pelanneet reikäpeleinä naisten uuden kisan, Ryder Cup -tyyppisenä, Ladies Match Dayn sekä maaottelun Ruotsia vastaan. Tavoitteena on olla tulevaisuudessa mukana mitalipeleissä, niin EGAn kuin ESLGAn kisoissa.
Golfterveisin
Anne Kokko, FST tourpäällikkö