Suomen joukkueille hienot sijat 4. ja 5. ESLGA:n Marisa Sgaravatti Trophy- ja Euopean Masters Team Championship-kilpailuissa Tsekeissä

Edustusjoukkue

Golf Resort Konopiste pääsi lopultakin isännöimään XXX Marisa Sgaravatti Trophy- ja VII European Masters Team Championship-kilpailut 4.-8.10.2021.

Kisat oli alun perin määrä järjestää heinäkuussa 2020. Covid-19-pandemian puhjettua European Senior Ladies Golf Association (ESLGA) ja Tsekkien Golfliitto siirsivät päivämäärät ensin vuodella eteenpäin ja uudestaan vielä lokakuulle 2021. Pitkän odotuksen jälkeen kaikkien 17 ESLGA-maan joukkueet, yhteensä 138 seniorinaista tulivat isolla innolla mukaan.

MST-joukkueita oli täydet 17. Suomen tiimin muodostivat Eeva Määttänen (HIFK), Sointu Lassila (KGV), Pirjo Sipronen (SHG), Anna-Mari Parkatti (SHG) ja Ilona Kauppinen (NRG) kapteeninaan Anne Kokko (SGC). 2-päiväisen lyöntipeliosuuden jälkeen joukkue oli erinomaisesti neljäs ja valmis pelaamaan mitaleista reikäpeleissä. Selvästi Suomen taakse jäivät mm. Sveitsi, Saksa, Espanja ja Ranska sekä kaikki muut Pohjoismaat. Ensimmäinen reikäpelivastustaja Tsekki voitti suomalaiset 4 ottelussa.  Ilona onnistui ottamaan upean 4&2 voiton ja Eeva taisteli hienosti ja taipui vasta 19. reiällä. Pronssipeleihin Belgiaa vastaan joukkue lähti tahtoa täynnä. 4 pelaajaa sai vielä Masters-tiimiläiset caddeikseen. Ilona taisteli jälleen huikeasti ja nousi  2 up-voittoon. Sointu oli vahvassa vedossa, mutta peli päättyi A/S, kun koko ottelu oli jo ratkennut belgialaisten eduksi. 

Neljännestä sijasta oli toki aihetta iloita. ”Melkein tasoissa isojen golfmaiden kanssa mennään” totesi Suomen rookieista rookein, aina sanavalmis Anna-Mari. Anna-Mari joutui antamaan hieman kisatasoitusta, kun Finnavia toimitti hänen mailansa vasta tiistai aamuksi.  Onneksi ESLGA-perheestä löytyi harjoituskierrokselle lainakalusto. Kaikki pelaajat kokivat eniten haasteita Radecky-kentän valtavilla jopa yli 40-metrisillä muodokkailla viheriöillä.

Marisa Sgaravatti Trophyn kultamitalit matkasivat vuoden 2019 tapaan Italiaan, nyt 4&1-voitolla Tsekeistä. Suomen sijoitus on yksi parhaimmista;  2013 ja 2016 suomalaiset tulivat kotiin hopeamitalit kaulassa, 2008 ja 2017 saaliiksi saatiin pronssia. Osallistuvien maiden määrä on vaihdellut.

EMTC-tiimejä oli 11. Suomea edustivat Heli Ekström (HGK), Pirkko Havukainen (SGC), Erja Helen-Salonen (AGK) ja Vuokko Karjalainen (Kurk) kapteeninaan ja koko porukan aamuaktivoinneista huolehtinut Eini Palo Oulusta.

Four-Ball-aloituksen Heli ja Pirkko onnistuivat pelaamaan hyvin yhteen ja selvisivät 78 lyönnillä. Singeleissä Vuokko oli Suomen ykkönen tuloksin 85+87 jääden vain 8 lyöntiä Sveitsin Mimmi Gugliemonesta.  Erjan ja Pirkon tuloksia rokottivat ikävästi poikittaiset estealueet. Kaikki Masters-pelaajat tarvitsivat singlekierroksiinsa vähintään 80 lyöntiä selvitäkseen ylös ja alas taittuvasta isogriinisestä d’Este-kentästä.
Ensimmäisen päivän jälkeen Suomen nelikko oli peräti neljäs. Sateinen keskiviikko pudotti meidät sijalle kuusi, mutta torstain tasaisuus toi loppusijoitukseksi viidennen tilan. Taakse jäivät ennakkoon kovat maat Belgia ja Hollanti. Ainoastaan 2015 Suomi sijoittui tätä kertaa paremmin ollen neljäs, mutta silloin maita oli mukana vain kahdeksan.  Vuoden 2021 Masters Champion on Sveitsin kokenut joukkue.  Myös 2019 sama maa juhli voittoa. Espanjalaiset saivat nyt hopeaa ja nuorekkaat saksalaiset pronssia.

Tulokset www.cgf.cz/ESLGA2021 

Konopiste on yksi Tsekkien suurimmista golfkeskuksista vain noin 40 kilometrin päässä Prahasta. Paikka on varsin tuttu monille suomalaisillekin. Keskuksen kenttien nimillä on mielenkiintoiset historiat. Mastersien 5011 metriä pitkä d’Este Course on nimetty Itävalta-Unkarin kruununperijän, arkkiherttua Frans Ferdinand d’Esten mukaan. Frans Ferdinand onnistui sinnikkyydellään naimaan rakastamansa, mutta Habsburgeille epäsäätyisen kreivitär Sophien, ja vietti kuherruskuukautensa ja monta muuta onnellista hetkeä muutaman kilometrin päässä Konopisten linnassa. Pariskunta sai surmansa serbinationalistin toimesta Sarajevossa 24.6.1914. Kuukausi murhan jälkeen alkoi ensimmäinen maailmansota.  
Marisa-tiimien käytössä ollut 5221 metriä pitkä Radecky Course viittaa böömiläissyntyiseen kreivi ja sotamarsalkka Vaclav Redecky of Radeciin.  Kerrotaan, että joukot kunnioittivat Napoleonikin kukistamisessa kunnostautunutta marsalkkaansa lempinimellä Vater (isä).

Taistelut ovat historiaa. Nyt ESLGA-joukkueet pelasivat hyvässä yhteishengessä. Sekä avajaisissa että päättäjäisissä toki liikuttiin ryhdikkäästi Johan Straussin Radetzky-marssin tahdissa. Juhlallisuuksia onneksi suosi poutasää, mutta varsinkin toisen kisapäivän aamulähtijät kastuivat kunnolla. Böömin alkuviikon intiaanikesä päättyi äkisti, ja lämpötila oli kotimatkan alkaessa anivarhain lauantaina juuri ja juuri +0. Konopiste on myös pieni hiihtokeskus.

10.10.2021

Pirkko Havukainen
Tour Manager