SM M50 Lyöntipelit Golf Talmassa 5. – 7.7.2019

Voittajat kuvassa vasemmalta: Matti Moilanen 5., Jukka Lehtonen 3.,  Mika Piltz 1., Pasi Piispa 2., Kimmo Vihanto 6., Leo Savonen 4.
Voittajat kuvassa vasemmalta: Matti Moilanen 5., Jukka Lehtonen 3., Mika Piltz 1., Pasi Piispa 2., Kimmo Vihanto 6., Leo Savonen 4.
  • Voittajat kuvassa vasemmalta: Matti Moilanen 5., Jukka Lehtonen 3.,  Mika Piltz 1., Pasi Piispa 2., Kimmo Vihanto 6., Leo Savonen 4.
  • Golf Talma, Laakso väylä 1

 Finnish Senior Tourin tärkein vuosittainen kilpailu on SM-lyöntipelit. Viime vuonna pelattiin kisat Itä- Suomessa, Viipuri Golfin upealla kentällä. Tänä vuonna palattiin etelämmäksi ja kisat pidettiin Sipoossa, Golf Talman Laakso-kentällä. Ilmoittautuneita oli yhteensä 165, joista kymmenkunta pelaajaa jäi varalistalle. Loppujen lopuksi peruutuksien jälkeen starttasi 155 pelaajaa eli yhtä vaille maksimi määrä.

Keski-Eurooppa hikoili lämpöaallon kourissa, kun taas Suomessa kärvisteltiin jopa poikkeuksellisen viileässä kelissä heinäkuun pitkän aikavälin tilastojen mukaan. Ennusteet lupasivat ensimmäiselle päivälle jopa 30mm sadetta mutta onneksi sateet tulivat edellisenä yönä ja vain muutama aamulähtö sai pelata sateenvarjot auki pari ensimmäistä väylää.

Ensimmäisen pelipäivän tulostaso oli varsin hyvä; yli 50 pelaajaa pelasi kierroksen alle 80 lyönnillä. Kärkituloksen 72 lyöntiä jakoivat Mika Piltz (TaG) ja Mertsi Rinne (SaG), seuraavina lyönnin päässä Kimmo Vihanto (MGC) ja Peter Kaske (KGC). Seuraavat kahdeksan pelaajaa olivat kaksi lyöntiä kärjestä jäljessä.

Lauantai päivä käynnistyi tyynenä ja ilman sadetta. Yöllä oli kyllä tullut vettä sitäkin runsaammin. Suomen kesä on kaunis mutta vähäluminen, kuuluu vanha sanonta. Tämän saivat kokea myös iltapäivällä lähteneet, sillä ukkonen, salamointi ja vesisade keskeyttivät pelin ennen kuin kaikki olivat ehtineet startata matkaan. Peliä päästiin jatkamaan klo 16 raikkaassa kelissä. Sateen ja ukkosen jälkeen olivat peliolosuhteet erinomaiset ja pelaajat tekivät mainioita tuloksia etu- tai takaysillä lähtötiistä riippumatta. Toisen päivän jälkeen siirtyi vankkaan johtoon Pasi Piispa (MG) hänen pelattuaan huippukierroksen 67 lyöntiä. Pasin tulos kahden kierroksen jälkeen oli 141 lyöntiä. Jukka Lehtonen (KGV) pelasi kaksi alle ihannetuloksen ja siirtyi toiselle sijalle ollen par-tuloksessa (144). Kolmannen sijan jakoivat niin ikään kaksi alle parin pelannut Leo Savonen (SGC) ja Mika Piltz (TaG). Yksi päivän kohokohta sattui Kari Kauppiselle (SHG) hänen tehtyään holarin väylällä 8. Oli kuulemma jo neljäs laatuaan, joten toiset osaavat tämänkin taidon paremmin kuin toiset.

Kolmantena päivänä jatkoi kisaamista 78 pelaajaa. Cut raja oli asetettu 70 lyöntiin + tasatulokset. Ukkonen ja sade kiusasivat viimeisenäkin pelipäivänä katkaisten kisan iltapäivällä kahteen otteeseen noin tunnin ajaksi kerrallaan. Ensimmäisen yhdeksikön jälkeen näytti vielä siltä, että lähimpänä voitto oli Pasi Piispa. Tilanteet kuitenkin vaihtelivat viimeisten kuumien lähtöjen pelaajien kesken ja niinpä Pasi Piispa ja Mika Piltz päätyivät tasalukemiin 215 lyöntiä kolmen kierroksen jälkeen. Mestaruutta ei ratkaistu matemaattisin menetelmin vaan mies miestä vastaan pelaamalla uusintana 18. reikä. Ratkaisu löytyi heti ensimmäisellä kerralla ja Suomen mestari 2019 on Mika Piltz. Pasi Piispa jäi siis hopealle ja Jukka Lehtonen sijoittui yhtä lyöntiä heikommalla tuloksella kolmanneksi. Kaikki tulokset löytyvät Golfboxista.

Golf Talma oli jälleen kerran järjestänyt erinomaiset kisat ja siitä kuuluu iso kiitos ravintolalle, kilpailuorganisaatiolle ja kaikille eri tehtävissä mukana olleille vapaaehtoisille.

Kyösti Puustinen SGS/FST