Pelikauden avaus viivästymässä parilla viikolla

Kopterikameralla kuvattu näkymä Hangon golfkentältä 27. maaliskuuta 2018. (Kuva: Tauno Lahtinen)
Kopterikameralla kuvattu näkymä Hangon golfkentältä 27. maaliskuuta 2018. (Kuva: Tauno Lahtinen)
  • Kopterikameralla kuvattu näkymä Hangon golfkentältä 27. maaliskuuta 2018. (Kuva: Tauno Lahtinen)
  • Kopterikameralla kuvattu näkymä Hangon golfkentältä 27. maaliskuuta 2018. (Kuva:: Tauno Lahtinen)

Golfari voi pitää mailansa suosiolla talviteloilla vielä pääsiäisen yli eteläisimmässäkin Suomessa ja nauttia ulkoilusta hiihdellen. Edelleen jatkuvat pakkaset pitävät huolen siitä, että kevään eteneminen takkuaa ja ensimmäisten kotimaan golfkenttien avaaminen näyttää siirtyvän jopa huhtikuun puoliväliin.

Hangon Golfin toimitusjohtaja Lena Haanpää toteaa, että kauden avauksen arviointi on tällä hetkellä poikkeuksellisen hankalaa. Lumi peittää suurelta osin Suomen eteläisintä golfkenttää, eikä roudan sulamisesta ole juuri havaintoja. Myös kentän liepeillä liikkuvat lintubongarit ovat kuulemma vahvistaneet kevään viivästymisen parilla viikolla tähyillessään taivaalta muuton merkkejä. Vaikka kauden alku lykkääntyy, pitkää taukoa pelaamiseen ei Hangossa missään tapauksessa tule, viime kausi kun jatkui kentällä aina tammikuulle saakka.

Viime keväänä samoin kuin vuotta aikaisemmin kauden ensimmäiset pelaajat pääsivät Hangon kentälle 30. maaliskuuta. Nyt avauspäivää voidaan Haanpään mukaan odotella vielä hyvinkin kaksi viikkoa, joskin yhtenäinen lämpöjakso saattaa toki saada nopeasti ihmeitä aikaan. Hangon kentän tämänhetkisestä tilanteesta selvää kieltä kertovat kenttämestari Tauno Lahtisen tiistaina 27. maaliskuuta kopterikameralla ottamat kuvat.

Samanlaisia näkymät ovat myös Lounais-Suomessa, Suomen Golfseniorien pelioikeuskenttiin Hangon Golfin tavoin kuuluvalla Meri-Teijo Golfin kentällä. Kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja vt. toimitusjohtaja Tommy Skogster kertoo, että väylät näyttävän vapautuneen lumipeitteestä jo suurelta osin, mutta viheriöt pysyvät vielä lumen peitossa.

Viime keväänä kausi alkoi Meri-Teijossa 25. maaliskuuta, edellisvuonna 5. huhtikuuta, mutta kolme vuotta sitten kenttä päästiin avaamaan todella varhain, 28. helmikuuta.

Skogster sanoo hyvin ymmärtävänsä kauden alkua odottavien innokkaimpien golfarien odottamisen tuskan ja yhtyvänsä mieluusti pikaista kevään etenemistä ja kenttien avautumista toivovien lajin harrastajien joukkoon.

Sisä-Suomessa jatkuvat kunnon talvikelit ja siellä golfkausi näyttää kovin kaukaiselta. Alueen kentistä Joroisissa sijaitseva Kartanogolf avaa kauden tunnetusti muita varhaisemmin, mutta tällä hetkellä kenttää peittää peräti kuusikymmentä senttimetriä paksu lumikerros. Tämän vuoksi hiekan levittäminen väylille lumen sulamista nopeuttamaan on ollut täysin toivotonta.

Koko tulevaa pelikautta ajatellen toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen näkee tämänhetkisessä tilanteessa kuitenkin vain myönteisiä merkkejä.  Pakkasten ja paksun lumikerroksen ansiosta kenttä on hänen mukaansa talvehtinut mainiosti ja avautunee loistokuntoisena, kun se päivä koittaa.

Vaikka aurinko jo lämmittää mukavasti ja lumikerros voi humahtaen hävitä, kauden avaus saattaa Savon korkeudella venähtää vappuun, puolitoista viikkoa viimevuotista myöhäisemmäksi. Golfarin kärsivällisyyttä siis koetellaan joka puolella maata.

Seppo Rönkkö