Kilpailukalenteri ja muutokset kaudelle 2020 vahvistettu

Kevään avauskisa FST M50 sarjassa pelataan Linna Golfissa 16-17.5.2020
Kevään avauskisa FST M50 sarjassa pelataan Linna Golfissa 16-17.5.2020
  • Kevään avauskisa FST M50 sarjassa pelataan Linna Golfissa 16-17.5.2020
  • Kauden 2020 tourien finaalit pelataan Linna Golfissa 22.9.2020

SGS.n kilpailutoimikunta piti 27.9.2019 kokouksen, jossa vahvistettiin ensi vuoden kalenterit ja muutokset kilpailujärjestelmään. Kalenteria on venytetty alusta ja lopusta noin viikolla ja sillä on saatu hieman väljyyttä kesälle. Nyt kaikki lyöntipelin SM-kisat voidaan pelata juhannuksen ja heinäkuun lopun välillä. Nettisivujen kilpailusivujen rakennetta on myös muutettu.

Kilpailut löytyvät ao. ikäluokan kohdalta ja sieltä löytyvät myös kevään aikana kilpailukutsut. Yhtenäistä kaikki kisat koskevaa ja erillisenä olevaa SM-kisaluetteloa ei enää ole. Kalenterit tulevat alkuvuoden aikana myös Golfboxiin, josta info-osasta löytyy myös kilpailukutsu ao. kilpailulle.

Toimikunnan miespelaajia edustava Jouko Latvakangas oli tehnyt mielipidekyselyn miespelaajille kilpailutoiminnasta. Palaute oli varsin positiivista, mutta kehittämiskohteina nähtiin kenttävalinnat, niiden kunto ja ruokailut joidenkin kenttien osalta. Haluttiin, että osa kisoista olisi vähintään Keski-Suomessa. Tätä on toteutettu viime vuosina viemällä yksi SM-kisa ylemmäs. Ajatuksia tuli myös siitä, että sosiaalista mediaa voitaisiin käyttää enemmän tiedon välityksessä. Toimikunta huomioi palautteessa tulleet ehdotukset ja ottaa ne käyttöön mahdollisuuksien mukaan.

Tourien kisamallit ovat vuosien varrella hioutuneet, joten suuriin muutoksiin ei ole tarvetta. Aina löytyy kehitettävää ja päätöksiä muutoksista tehtiin nytkin. FST M50-sarjassa ainakin kolmessa ensimmäisessä kisassa tapahtuu lähtöjärjestysmuutos. Toisena päivänä 60 parasta pelaajaa lähtee klo 8.00-11.10 välillä käännetyssä järjestyksessä. Sen jälkeen lähtevät sijoilla 61-120 olevat ja 120. viimeisenä. Tällä järjestelyllä palkintojen jako voidaan tehdä noin klo 15.30 ja paikalla hieman enemmän pelaajia.

M50-joukkuekisassa palataan 18 joukkueen maksimimäärään. Kahden kierroksen pelaaminen lauantaina ei mahdollista enempää joukkueita. Ilmoittautumisaika on pelaajien pyynnöstä lyhyempi, päättyy maanantai-iltana ja senkin jälkeen pelaajia voi vaihtaa. Sama käytäntö myös naisten joukkuekisaan. M50-reikäpelit jatkavat 64 pelaajan kaaviolla perinteisellä systeemillä. N50 siirtyvät käyttämään lohkopelijärjestelmää, jossa kaikki pelaavat ensimmäisenä päivänä 3 kpl 9 reiän ottelua. Toisena päivänä kahdeksan parasta pelaavat edelleen 3 kpl 9 reiän pudotuspeliä. Lohkopeleissä tulee myös aina uusinta, jos pisteet ovat tasan lohkopelien loputtua. Tämä koskee myös vanhempien sarjojen reikäpelejä.

Naisten N60 ja N70-toureille tehdään myös muutos pelaajien toivomuksesta. Aikaisemmin näissä on ollut vain hcp-sarja. Nyt tulee mukaan myös scr-sarja. Kaikki pelaavat automaattisesti molemmissa luokissa. Palkinnot jaetaan yhden palkinnon periaatteella eli palkinnon saa siitä luokasta, missä sijoittunut paremmin. Tasoituksen alaraja on laskettu nollaan. Tällä muutoksella halutaan antaa mahdollisuus pelata omassa ikäluokassa tasoituksesta riippumatta. Viime vuonna nämä sarjat pelasivat samalla kentällä M75-sarjan kanssa. Nyt ne eivät enää mahdu samalle kentälle, mutta kilpailut on sijoitettu samalle päivälle lähekkäisille kentille.

Pohjoinen SCR-tour pannaan kahden vuoden kokeilun jälkeen uuteen malliin. Pelit aloitetaan nk. lohkokisoilla viidellä eri alueella. Nämä alkukilpailut käsittävät aina kaksi kilpailua. Näistä pääsevät parhaat tourin finaaliin, joka on kaksipäiväinen kilpailutapahtuma. Siinä selviää Pohjoisen SCR-tour mitalistit. Tarkemmat säännöt löytyvät ao. kilpailun säännöistä myöhemmin SGS:n nettisivuilta.

Maajoukkuetoiminnat jatkavat pääosin entisellä mallilla. ESGA on tehnyt kuitenkin ehdotuksen uudesta sarjajaosta miesten EM-kisoihin. Uudet sarjat olisivat M55, M65 ja M75. Tästä muutoksesta ei ole päätöstä ja se syntynee vuoden 2019 loppuun mennessä. Tämä vaikuttaa tietysti joukkuevalintoihin M55 ja M70-sarjan osalta.
Palaamme valintakriteereihin heti, kun päätös on tiedossamme. M75-sarjan EM-kisaan Suomi lähettää ensi kesäkuussa ensimmäisen kerran joukkueen. Se muodostuu kahdesta scr- ja kahdesta hcp-pelaajasta.

Kilpailuista pois jäämiset ovat ikäviä meidän järjestäjien ja myös seurojen kannalta. Niitä valitettavasti esiintyy mielestämme liian paljon. Perumisen voi tehdä aina ilmoittautumisaikana ilman sanktioita. Jos peruu ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen, vaaditaan lääkärintodistus. Jos sitä ei ole, seuralla on oikeus laskuttaa 50 % kilpailumaksusta. Ilmoittamatta poisjäämisestä (NS) seuraa pelikielto seuraavaan kilpailuun.

Nyt siirrymme treenikauteen. Toivon kaikille oikein hyvää talvikautta!

Lahdessa 2.10.2019
Kari Hiukka
Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja