Katsaus menneeseen SGS:n kilpailukauteen ja infoa kaudesta 2021

SGS Kilpailutoiminta 2020
SGS Kilpailutoiminta 2020

Vuoden 2020 kilpailukausi on ollut varsin erikoinen. Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Kari Hiukka on laatinut kattavan raportin kuluneen kauden kilpailutoiminnasta ja antaa tässä ajankohtaisessa uutisessa myös osviittaa tulevaan kauteen 2021. 

Kilpailukausi 2020

Varsin erikoinen koronan värittämä kilpailukausi on päätynyt. Kaikki oli valmiina keväällä uuteen ja tiiviiseen kauteen. Korona aiheutti varsin merkittävät muutokset. SGS oli päättänyt seurata suosituksia Golfliitolta, joka päätti, että toukokuussa ei kilpailla lainkaan. Myös 70 v ja sitä vanhempien sarjoissa, kilpailut kiellettiin vielä kesäkuunkin aikana. Nämä aiheuttivat kalenterin uudelleen muokkauksen ja uudet sopimiset. Kalenterista tuli varsin tiivis ja aluetourilla vanhemmissa sarjoissa tuli lyhennetty tour. Muuten tourit vietiin läpi alkuperäisessä laajuudessa.

Osallistuja määrissä päästiin kuitenkin lähes viime vuoden tasolle. Kilpailija määrä oli 6245 pelaajaa, jossa laskua edelliseen vuoteen 5,2 %. Lasku tulee aluetourin vanhemmista sarjoista. Aaluetourin osallistujamäärä laski 450 pelaajaa eli noin 20 %. Muut sarjat paikkasivat tasaisesti tätä aukkoa. Kierrosmäärissä 8132 oli laskua vain 2 % ja osallistujamäärässä per kilpailu oli jopa nousua 4,4 %. Näkyvissä oli myös se, että kalenterin tiivistyessä kilpailuväsymys sai sijaa ja pudotti osallistujamääriä loppukaudesta.

Kansainvälinen kilpailutoiminta oli myös keväällä valmiiksi suunniteltu. Ajan kuluessa kilpailuista tuli peruutuksia ja lopulta lähes kaikki peruttiin. Seniorinaisten ja -miesten henkilökohtaiset EM-kilpailut pelattiin Ranskaan siirrettynä 10.-12.9.2020 Mukana oli 41 naista ja 68 miestä. Minna Kaarnalahden sijoitus oli T15 ja hän voitti N60-luokan. EGA;n seniorimiesten joukkue EM-kilpiluihin Itävallassa osallistui syyskuun alussa 14 joukkuetta. Suomen Golfliiton linjan mukaisesti suomalaiset eivät olleet mukana.

Kohti vuotta 2021

Kilpailutoimikunta kokoontui 29.9.2020 kokoukseen, jossa vahvistettiin ensi vuoden kalenterit ja tehtiin päätökset muutoksista tulevalle kaudelle. Valtakunnallisten ja aluetourin kalenterit ovat excel versiona tämän julkaisun liitteenä. Myös SGS:n nettisivujen eri tourien sivut on päivitetty uusilla kalentereilla. Golfbox kalenterit päivitetään tammikuun aikana tour päälliköiden ja aluekoordinaattoreiden toimesta.

Naisten kilpailuissa ei tehty suuria muutoksia, tasoitusraja FST N50 sarjassa nostettiin 18,0. Merkittävää oli, että N65 reikäpelikilpailu sai SM arvon Golfliiton hyväksymänä. Kilpailu pelataan ensi vuonna Nurmijärvellä syyskuun alkupuolella lohkopeleinä M60…M75 SM:n yhteydessä. Myös N50 SM reikäpeli jatkaa lohkopelimallilla. M50 reikäpelit jatkuvat entisellä 64 pelaajan kaaviolla 18 reiän otteluina. N60 ja N70 tourit jatkavat entisellä mallilla eli sisältävät scr ja hcp sarjat tasoitusrajana 0-36.

Miesten FST M50 ei ollut muutoksia. Lähtöaikakokeiluja jatketaan kolmen ensimmäisen kilpailun osalta tämän vuoden tapaan. Näin saadaan kilpailut tiiviimpään muotoon ja palkintojen jaot aikaisemmaksi. M60…M75 toureilla tehtiin muutoksia ylätasoitusrajoihin ja ne ovat nyt; M60 18,0, M65 20,0, M70 22,0 ja M75 26,0. Tässä huomioitiin tasoituskehitykset näissä korkeimmissa tasoituksissa. M50 haastaja touriin ei tehty tasoitusraja muutosta, mutta jatkossa huomioidaan 4 tulosta viidestä kilpailusta order of merit pisteisiin. Muissa sarjoissa kaikki lasketaan mukaan, poikkeuksena tämä M50 H ja FST N50, jossa on ollutkin laskennassa 5 kuudesta kilpailusta.

Naisten N50 ja miesten M50 joukkuekilpailuihin tehtiin myös muutoksia. Naisten pelimuodot ovat jatkossa lauantaina Fourball ja Foursome ja sunnuntaina perinteisesti singelit. Nämä ovat samat pelimuodot, kun miehillä on jo ollut. M50 joukkuekilpailun pelaajamäärä on jatkossa 4 pelaajaa. Pelaajia voidaan kuitenkin vaihtaa, muutenkin kuin sairastapauksessa. Tänä vuonna jälkipuheissa tuli valituksia palkintojen vähäisyydestä. Kysyttiin, eikö Suomen Golfsenioreilla ole varaa ostaa parempia palkintoja? Kerrottakoon, että SGS ei osta palkintoja normaaleihin kilpailuihin tourien finaaleja lukuun ottamatta. Palkinnot hankkii aina järjestävä seura ja ne rahoitetaan osanotto maksusta. Joukkuekilpailun talous ei ole kestänyt parempia palkintoja. Ensi vuodelle osallistumismaksu nostetaan 400 € ja palkintona ovat SM mitalit ja esinepalkinto neljälle pelaajalle / joukkue ja kolmelle joukkueelle. Joukkueiden ilmoittautuminen päättyy peliviikonloppua edeltävänä maanantaina.

Aluetoureilla on tehty sarja- ja tasoitusmuutoksia pelaajien toivomuksesta. Naisten sarjoja on nyt kolme N50, 60 ja 70, joista N70 sarja pelataan pistebogeyna. Miehillä lisätty M75 sarja, joten ne ovat nyt M50, 60, 65, 70 ja 75. Tasoitus raja M50 sarjassa on pudotettu nollaan. Tällä halutaan antaa myös pienillä tasoituksilla pelata aluetouria mm. Pohjois-Suomessa, josta on pitkät matkat etelän toureille. Tarkat tasoitusrajat löytyvät SGS:n nettisivuilta kilpailut osiosta. Uutuutena myös, että aluetourin finaalin sarjavoittajat saavat kutsun tourien finaaliin Linna Golfiin 21.9.2021.

Pohjoinen SCR tourille on yritetty löytää toimivaa mallia useamman vuoden ajan. Hyvää tulosta ei ole saavutettu. Nyt on päädytty siihen, että pidetään src pelaajille 2 pv mestaruuskilpailu. Tapahtuma pidetään Oulun Sankivaaran Sanki kentällä elokuussa la-su 21-22.8.2021. Mukaan pääsee 120 pelaajaa tasoitusjärjestyksessä. Pohjoisen scr mestarit saavat edelleen myös kutsun tourien finaaliin Linna Golfiin.  Uskomme tämän kilpailumuodon olevan oikea tapa lähestyä pohjoisen scr pelaajia.

Maajoukkue valintakriteerit ensi vuodelle on vahvistettu jo elokuussa. Ikäluokissa on tapahtunut muutoksia. EGA kilpailussa ikäraja on 50 v, niin miehillä, kuin naisilla. Naisten rajat ovat muutenkin entiset. Miehillä ESGA kilpailuissa ikärajat ovat M55, M65 ja M75. Sarja muutokset ovat tietysti vaikuttaneet valintakriteereihin. Yksityiskohtaiset perusteet voi lukea nettisivuilta maajoukkueet osiosta.

Kiitos!

Omat tehtäväni SGS;n organisaatiossa päättyvät tähän vuoteen. Olen ollut mukana seitsemän vuotta hallituksessa, tourpäällikkönä ja viime vuodet myös koko kilpailutoiminnasta vastaavana. Haluan kiittää kaikkia toimintaan osallistuneita organisaatioita, kenttien henkilökuntaa ja erityisesti pelaajia tästä ajasta. Tämä on vaatinut paljon, mutta myös antanut minulle paljon. Nyt on aika antaa tilaa uusille tekijöille ja jatkaa vain pelaajana. Hyvää treenikautta ja näkemisiin golfviheriöillä ensi kesänä.

Lahdessa 12.10.2020
Kari Hiukka
Tour päällikkö
Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja

Liitteet :
Osallistuja määrien kehitys
Kilpailukalenteri 2021
Aluetour ja Pohjoinen scr mestaruus kilpailukalenteri