EGA M50 EM-joukkuekilpailu 3. – 7.9.2019 Rungsted Golf Club, Tanska

Kenttämaisema
Kenttämaisema
  • Kenttämaisema
  • Tarkkaa peliä...
  • Pelin tiimellyksessä...
  • Herrasmiehet puttitreeneissä...
  • Maajoukkue kaikessa komeudessaan...

Vuoden 2019 EGA M50 EM-joukkuekilpailupaikaksi oli valikoitunut yksi Tanskan vanhimmista golfkentistä, Rungsted Golf, joka sijaitsee noin 25 km päässä Kööpenhaminasta. Golfkenttä on perustettu 1930-luvulla ja toiminut useasti suurten kansainvälisten kisojen pelipaikkana. Kentän väylät polveilevat metsäisessä maastossa tarjoten kaiken tasoisille pelaajille sopivassa määrin haasteita.

Kahtena ensimmäisenä päivänä pelataan lyöntipeliä, jossa joukkueen kuudesta pelaajasta viiden parhaan tulos lasketaan joukkueen tulokseksi. Kahdeksan parasta maata jatkaa mitalipeleihin (A-lohko). Seuraavat kahdeksan maata (B-lohko) pelaavat sijoista 9-16 ja loput maat (C-lohko) pelaavat sijoista 17-22. Mestaruus ja muut sijat ratkaistaan 3-päiväisillä reikäpeleillä, joissa kussakin lohkossa pelataan päivittäin yksi Foursome-peli ja neljä yksilöpeliä.

Suomi sijoittui Itävallassa pelatuissa kisoissa viime vuonna yhdeksänneksi jääden siis niukasti mitalipelien ulkopuolelle. Tavoitteena joukkueella luonnollisesti oli parantaa sijoitustaan viime vuodesta ja päästä taistelemaan podium-paikasta. Rungstedin kenttä oli saanut parikymmentä milliä vettä niskaansa edeltävänä viikonloppuna. Tämä tarkoitti sitä, että pehmeät väylät tekivät noin 5900 metrisenä pelatun kentän mittaansa pitemmäksi.

Vaihtelevassa kelissä pelatut kaksi ensimmäistä päivää eivät sujuneet Suomelta aivan suunnitelmien mukaan, vaan sijoitukseksi ennen reikäpelejä tuli 15. Tilastojen mukaan kahdeksan parhaan joukkueen joukkoon pääsemiseksi vaaditaan noin 75 lyönnin keskiarvo. Tänäkin vuonna se olisi riittänyt. Suomen keskiarvo oli 77,7. Parhaista lyöntipelien tuloksista joukkueessamme vastasivat Jukka Lehtonen ja Leo Savonen.

Henkilökohtaisten reikäpelien sekä Foursomen ensimmäiseksi vastustajaksi tuli Italia, jonka sijoitus oli 10. lyöntipelien jälkeen. Ottelu oli todella tasainen niin, että kaksi ottelua ratkesivat vasta jatkoreikien aikana. Tällä kertaa Italia veti pidemmän korren voittaen koko ottelun 3-2. Perjantaina Suomi sai vastaansa Itävallan. Tämäkin ottelu oli tasainen ja johtopaikka eri otteluissa vaihteli milloin Itävallan, milloin Suomen eduksi. Loppujen lopuksi Suomi otti 4-1 voiton ja pelasi viimeisenä päivänä Tsekin tasavaltaa vastaan. Tsekit kaatuivat luvuin 3-2, joten Suomen sijoitus oli tällä kertaa 13.

Yhteenvetona voidaan todeta, että M50-sarjan taso on kova ja kahdeksankin parhaan joukkoon pääseminen lyöntipelien jälkeen vaatii joukkueelta tarkkaa peliä. Reikäpeleissä on Suomi usein menestynyt paremmin; viime vuonna voitimme kaikki kolme ottelua ja tälläkin kertaa kaksi ottelua kolmesta. Silmiinpistävää oli tälläkin kertaa nähdä monen joukkueen erinomainen puttipeli – kolmen putin suorituksia ei juurikaan näkynyt.

Kaikki palkintosijat menivät tällä kertaa Brittein saarille Englannin voittaessa loppuottelussa Irlannin ja Skotlannin voittaessa pronssiottelussa isäntämaa Tanskan.

Tanskalaiset ja eritoten Rungsted Golf Club olivat panostaneet vahvasti järjestelyihin. Kenttä oli niin hyvässä kunnossa, kun sateiden jälkeen voi olla. Forecaddejä oli riittävästi väylillä, väliaikatulokset otettiin kolmen väylän välein ja tulospalvelu ja tuloksien seuranta toimivat juoheasti. Hotellin ja golfklubin väliset kuljetukset toimivat minuutin tarkkuudella. Kaiken kaikkiaan siis erinomaisesti järjestetyt kisat.

Suomen joukkueessa pelasivat: Ari Vauhkonen (SHG), Juha Selin (TawG), Jukka Lehtonen (KGV), Matti Moilanen (MGS), Leo Savonen (SGC) ja Mika Sandell (PGC).

Kapteenina Kyösti Puustinen