Seniorigolfari-lehden uusi sääntöpalstan pitäjä esittäytyy

Timo Huvinen

Liittotuomari ja tuomarikouluttaja Timo Huvinen on aloittanut luotsaamaan meitä sääntömaailman salaisuuksiin Seniorigolfari-lehden sääntöpalstalla. Tutustukaamme Timoon!

Olen kohta 63 vuotta vanha ja vielä hetken työelämässä. Työskentelen yhdessä Suomen suurimmassa suunnittelu- ja konsulttitoimistossa Rambollilla talotekniikan kehityspäällikkönä tehtävänäni projektiliiketoiminnan kehittäminen ja laatutoiminta.

Golf on tietty pääharrastukseni ja vie kauden aikana leijonanosan vapaa-ajastani niin tuomarointien kuin oman pelaamiseni kautta. Talvella hiihdän mitä lumiolosuhteet antavat myöten. 

Epäilen, että golfin aloittamiseni on monelle muullekin tuttu tarina. Olin koko lapsuuteni ja nuoruuteni pelannut useita pallopelejä, mutta golfin osalta asenteeni oli ”torjuva”. Ei mulla ole aikaa, eikä rahaa eikä edes golfiin sopivia vaatteita. Mutta kun ystäväni vei minut vuonna 1987 Laajasalon kentälle kokeilemaan, peli oli laakista selvä ja laji koukutti täysin. Green cardin suoritin samana kesänä ja siitä tämä hieno harrastus sai alkunsa. Ensimmäisinä vuosina pelasin ja kilpailin tosi paljon, mutta siirryttyäni poikani jalkapallovalmennukseen, sesongit menivät sen verran päällekkäin, että golfin pelaaminen rauhoittui. Viimeiset vuodet pelaaminen on ollut minulle hyvää liikuntaa ja keskityn enemmän perhe- ja sosiaaligolfiin ja nautin pelaamisesta.

Säännöt alkoivat kiinnostamaan jostain syystä jo ihan alusta lähtien, ehkä siitäkin syystä että kilpailin paljon. Ja kaikenlainen ongelmanratkaisu on kiehtonut aina ja ehkä silläkin oli osuutensa. Aloin sitten lukea sääntöjä enemmän ja kysyin kotiseurastani Lahden Golfista voisinko mennä sääntökoulutukseen. Ja siitä se sitten lähti. Nykyään sääntöosaamiseni ylläpitämisessä isossa roolissa on totta kai tuomarointi ja kilpailunjohtajatehtävät kilpailuissa, joita ensi kesälle on tiedossa n. 10 kpl. Nyt kun säännöt uudistuivat, suomenkielisen sääntökirjan käännöstyö on ollut hyvä hyppy vuoden 2023 sääntöihin. Ja erittäin kehittävää on ollut sääntökoulutusten ja -infojen pitäminen. Siinä kouluttajakin oppii aina.

En pysty kehumaan hole-in-oneilla, niitä ei tähän 35 vuoden golfin pelaamiseen ole sattunut vielä yhtään. Mieleenpainuvin oma golfkokemus oli vuonna 2011, kun olimme viettämässä hyvän ystäväni ja silloisen Lahden Golfin puheenjohtajan Heikki Jäämaan 50-vuotisjuhlia Skotlannissa ja onnistuimme pääsemään pelaamaan St. Andrewsin Old Coursen. Pakko sanoa, että ei ollut vuosiin jännittänyt niin paljon kuin silloin ykköstiillä. Pääsin pelaamaan kentän myöhemmin toiseenkin kertaan, mutta silloin ei enää ollut samaa tunnetta. Toinen ikimuistoinen hetki oli vuonna 2017, kun pääsin Teittisen Arton vieraana US Openiin Erin Hillsiin ja oli mahdollisuus seurata ihan läheltä miten major-kilpailun läpivienti tuomaroinnin näkökulmasta tapahtuu.

Toivon, että tämä vuosi olisi kenttien kunnon suhteen parempi kuin viime vuosi. Etenkin täällä rannikolla (asun Espoossa) edellinen talvi oli kentille hirveä ja kentänhoitajia kävi keväällä ihan sääliksi. Tulevat tuomari- ja kilpailunjohtotehtävät vaikuttavat mielenkiintoisilta, joten uskon että tulossa on hieno golfkesä

Timo Huvinen