Saksa mestaruuteen, Suomen seniorinaiset sijalle 10. EGAn EM-joukkuekisoissa Sloveniassa

Suomen naiset EGAn EM-joukkuekisojen avajaisissa Golf Arboretumissa 2022

Suomen iskukykyinen joukkue lähti iloisin mielin kohti EM-kisoja. Kisat pelattiin 30.8. - 3.9.2022. Sloveniaan joukkueessa matkasivat Minna Kaarnalahti, Nina Johansson, Marika Soravuo, Gitta Kauppi, Anna-Maria Lehtonen ja Johanna Mustjoki-Purhonen sekä kapteeninaan Satu Huotari.

Ensimmäisenä pelipäivänä, ja jo maanantain harjoituskierroksella Golf Arboretumin kenttä osoitti haastavuutensa. Kapeiden väylien ja huomattavien korkeuserojen vaikutus oli havaittavissa pelituloksiin.  ”Missään ei kiivetä näin paljon kuin täällä. Freamikin on ihan lasten leikkiä tähän verrattuna” olivat ensimmäiset suomalaiskommentit kentästä. Parhaiten joukkueena ensimmäisen kisapäivän selvittivät tulevat mestarit, saksalaiset, vanavedessään mestaruuden puolustajat, espanjalaiset. Suomi oli ensimmäisen päivän jälkeen sijalla 11. Lyöntipeleissä kuuden pelaajan tuloksista huomioitiin viisi parasta.

Toinen lyöntipelipäivä alkoi riemukkaasti Suomen osalta, kun kisan alkupäässä lähtenyt Gitta Kauppi onnistui lyömään elämänsä toisen Hole-in-Onen väylällä 6. No paljon parempaan paikkaan sitä ei olisi voinutkaan lyödä. Tämä siivitti niin Gittaa, kuin koko Suomen joukkuetta hienoon 9 lyönnin parannukseen toisena päivänä nostaen loppusijoituksen lyöntipelien jälkeen sijalle 10.

Kokonaisuutena lyöntipeleistä parhaiten onnistui kokenut Anna-Maria Lehtonen, pelaten 81 ja 79 lyöntiä. Minna Kaarnalahti ja Marika Soravuo pelasivat tasaisesti, molemmilla samat, 81 ja 84 lyöntiä. Gitta Kauppi onnistui tekemään huikean tulosparannuksen toisena päivänä päätyen tulokseen 75. Paremmin pelasi vain neljää pelaajaa toisella kierroksella, kukin 74 lyöntiä. Hyvänä vertailuna käy ensimmäisen kierroksen paras tulos, joka oli 76 kahden pelaajan pelaamana. Kokonaisuutena Suomen joukkue oli hyvin tasainen lyöntipeliosuudella sijalla 10.

Kolmantena päivänä siirryttiin reikäpeliosuuteen, jolloin pelattiin yksi foursome -matsi ja 4 singeliä. Suomi pelasi sijoista 9. - 16. Suomen naiset olivat hieman pettyneitä pudottuaan 8 parhaan joukosta, mutta kokosivat itsenä huikeasti reikäpeleihin. Ensimmäisessä ottelussa asettui vastaa Tsekit. Harmi heille, koska sisuuntunut Suomi vei heitä kuin litran mittaa ja otti selkeän 4-1 voiton.

Toisella reikäpelikierroksella vastassa oli rakas naapurimme Norja. Paperilla tämä ottelu näytti todella jännittävälle ja mielenkiintoiselle. Ja sitä se olikin, mutta Suomi hoiteli ottelun tyylikkäästi maaliin 4-1. Kolmantena päivänä pelattiin sitten B-finaalin voitosta eli voittajalle oli tiedossa EM-kisojen 9. sija. Tuttu vastustaja asteli samaan tiiboksiin, Italia. Pelit alkoivat Suomen hienolla johtoasemalla viiden väylän jälkeen. Puoliväliin tultaessa Italia oli kirinyt johtoa pienemmäksi. Takaysistä tulikin sitten tiukka vääntö, jonka sitten lopulta Italia käänsi voitokseen 3,5-1,5.

Kisat olivat kaikin puolin hyvin jännittävät. Puolustava mestari Espanja sai kokea Ruotsin vahvuuden reikäpelissä tippuen jatkosta ensimmäisellä kierroksella. Ruotsi pelasi itsensä aina finaaliin asti. Euroopan mestaruuteen pelasi lopulta Saksa, joka voitti loppuottelussa Ruotsin luvuin 3,5-1,5. Pronssiottelussa Irlanti voitti Sveitsin ja vei pronssimitalit mukanaan.

Suomella oli kotiin tuomisina hieno 10. sija. Joukkueen kaikki pelaajat hoitivat osuutensa mallikkaasti ja tuoden tärkeän panoksen kokonaistulokseen. Erityisesti hienosti vedetyt reikäpeliottelut nostavat joukkueen suorituksen arvoa. Joukkuehenki oli erinomainen ja peli-iloa löytyi koko turnauksen ajaksi. Näistä lähtökohdista – tasainen, taisteleva, hyvähenkinen joukkue - on hyvä ponnistaa ensi vuonna kohti kovempia tavoitteita.

Isot onnittelut koko joukkueelle onnistumisista kisoissa. Tarjositte kotijoukoille jännitystä ja ilon hetkiä!