European Senior Men’s Team Championship (M50) päättyi harmittavaan jatkoreikätappion Norjalle

Viron edustusjoukkue

Miesten M50 EM-joukkuekisat alkavat Virossa Estonian Golf & Countryclubilla 30.8.2022 ja päättyvät 2.9.2022. Joukkueenjohtaja Jouko Latvakangas raportoi kilpailusta päivittäin tässä artikkelissa. Tulosseurantalinkki

3.9.2022

Viimeisenä päivänä pelattiin B-sarjan (9-16) jumbosijasta Norjaa vastaa ja aamulla EGAn virkailija ilmoitti, että ottelulla onkin suuri merkitys, koska ensi vuoden kisoihin Tsekkeihin pääsee vain 15 parasta, koska isäntämaa vie 16. paikan. Näin häviöllä Suomi putosi mahdolliseen kakkosdivisioonaa. Syy rajoitettuun osallistujamäärään on valon riittämättömyys Tsekeissä isommalle osallistujamäärälle.

Itse ottelu oli mitä jännittävin, mutta Suomi oli koko ajan hienoisesti niskan päällä. Ensimmäisenä matkaan lähtenyt foursome-pari Ari Vauhkonen-Samuli Yliperttula hoitivatkin homman hienosti voittamalla Norjan parin 2/1. Myös toisena matkaan lähtenyt Matti Moilanen pelasi vahvasti ja hoiti homman selvästi 4/3. Aikaisemmat reikäpelit voittanut Jari Puurtinen oli alusta lähtien vaikeuksissa ja hävisi ottelunsa 4/3. Kun Pasi Piispa hävisi ottelunsa 2/1 oli tilanne tasan. Tänään erinomaista peliä pelanneella Tero Lahtisella oli siis ratkaisun avaimet omissa käsissä. Tero johtikin jo 3 up, mutta tämän vuoden Norjan seniormestari Tom Arne Tollefsen kuittasi pelin tasoihin 16. reikään mennessä onnistuneilla hemopitkillä puteilla. Kuitenkin Tero teki 17. reiällä päivän 6. birkkunsa 7 m putilla ja meni 1 up johtoon ennen viimeistä reikää. Viimeisellä par 5 reiällä molemmat pelaajat olivat kolmella lyönnillä greenillä kuitenkin melko kaukana lipusta. Tero jättikin puttinsa n. 1 m lyhyeksi kun Tom Arne löi reiän viereen, ja sai seuraavan putin. Teron voittoputti kuitenkin lipsahti vasemmalta niukasti ohi ja jatkoreiät olivat edessä. Kisan ratkaisu tapahtui heti ensimmäisen reiän tiiboxissa, kun Tero löi avauksensa oikealle metsään, mistä palloa ei löydetty. Kakkospallolla tehty birkku ei riittänyt, vaan Norja vei voiton Tom Arnen tekemällä reiän par-tuloksella.

EM-kultaa voitti Ruotsi jännittävien vaiheiden jälkeen kolmannella jatkoreiällä kamppailussa Englantia vastaan. Pronssin voitti Irlanti.

Suomi ja Norja tekivät protestin tavasta, millä EGA ilmoitti ensi vuoden kisan osallistujamäärästä ja B-sarjan merkityksestä. EGA ilmoitti asiasta viimeisen pelipäivän aamiaisella kummallekin joukkueelle, jolloin kilpailuparit ja pelijärjestys oli jo annettu. Oikea paikka olisi ollut kapteenikokous ennen kilpailujen alkua.

2.9.2022

Hiukan paremmasta säästä huolimatta Suomen joukkue ei saanut peli kulkemaan eilistä paremmin ja hävisi Hollannille selvin luvuin. Par-tuloksen pintaan pelaaminen ei riittänyt, sillä Hollannin joukkue oli saanut uuden vaihteen päälle ja kaikki tuntui onnistuvan. Mm. Moilasen Matin vastustaja teki kuusi birkkua ensimmäisen kymmenen reiän aikana ja jätti Masan pahasti alakynteen. Suomalaisista voittoon ylsi vain Jari Puurtinen eilisen tapaan ja foursome-pari Ari Vauhkonen-Pasi Piispa tasasivat pisteet Hollannin parin kanssa.

Huomenna Suomi pelaa sijoista 15-16 Norjan kanssa, joka oli lyöntipelikisan jälkeen ensimmäinen putoaja kahdeksan parhaan joukosta. Ei siis ole reikäpelit sujuneen häävisti norjalaisillakaan. Yksi voitto olisi nyt tilauksessa reikäpelivastustajasta!

Huomenna kilpailun finaalissa pelaavat Englanti ja Ruotsi ja pronssista kamppailevat Skotlanti ja Irlanti.

1.9.2022

Suomen joukkue taisteli hienosti, mutta hävisi niukasti 2-3 Islannille ensimmäisessä reikäpeliosuudessa. Joukkueellamme oli vielä voitto omissa käsissä viimeisen ryhmän tullessa kolmelle viimeiselle väylälle, mutta onni ei suosinut Suomipoikaa ja Islannin edustajan putatessa pitkät putit sisään, oli joukkueemme tyytyminen häviäjien lohkoon taistelemaan sijoista 13-16. Päivän suomalaisvoittajia olivat Jari Puurtinen, joka peittosi selvästi vastustajansa 7/6 ja aina varma Matti Moilanen voitti tiukan alun jälkeen 3/2.

Huomenna Suomi saa vastustajaksi Hollannin, jonka voittaminen on vähimmäisvaatimus.

31.8.2022

Toinen päivä ei tuonut merkittävää kohennusta Suomen joukkueen sijoitukseen, vaikka eilen vaikeuksia tuottanut kakkosväylä pelattiin yhdeksän lyöntiä paremmin. Parhaiten suomalaisista kahden kierroksen alkusarjan pelasi Matti Moilanen, joka päätyi par-tulokseen, millä heltisi henkilökohtaisen kisan jaettu kolmas sija. Muut kisatuloksiin mukaan laskettavat suomalaiset pelasivat tasaisesti 77-78 tuloksiin. Mitalipeleihin pääsy jäi tällä kertaa 11 lyönnin päähän ja alkusarjan sijoitukseksi tuli 10. Ehkä suurin syy vaisuun nousuun tänään oli jääkylmät putterit. Koko joukkueelle tuli tänään vain neljä birkkua.

Huomenna Suomi pelaa sijoista 9-16 ja todennäköinen ensimmäinen vastustaja reikäpeleissä on Islanti. Jos tästä tulee voitto, seuraavaksi pelataan sijoista 9-12 jne.

Alkusarjan parhaita maita olivat Tanska, Irlanti, Ruotsi, Englanti, Espanja, Saksa, Ranska ja Skotlanti.

30.8.2022

Ensimmäinen kilpailupäivä pelattiin lähes 10 m/s pohjoistuulessa ja 16 C-asteen lämpötilassa, mikä pani pelaajat koetukselle. Erinomaisesti suomalaisista onnistui Matti Moilanen, joka johtaa henkilökohtaista sarjaa tuloksella -2 ja Ari  "Pappa" Vauhkonen pelasi olosuhteet huomioiden omalla tasollaan tuloksen +3. Muilla pelaajillamme oli sen verran vaikeuksia, että jäimme ensimmäisen päivän jälkeen joukkueena sijalle 13 tuloksella +26. Kahdeksan parhaan joukkoon on kuitenkin vain kolme lyöntiä, joten huomenna on ratkaiseva päivä pääsemmekö mitalipeleihin. Uskon, että joukkueemme palaa omalle tasolleen arktisesta sääennusteesta huolimatta. Joukkueen haasteeksi tänään osoittautui kakkosväylä, missä joukkuetulos oli +11. Huomiseksi tälle väylälle on luotu uudet nuotit ja tulosparannus tulee olemaan melkoinen!

Kilpailua johtaa Tanska tuloksella +4, mistä Ruotsi on neljä ja Irlanti viisi lyöntiä jäljessä.

29.8.202

EGA:n alaisuudessa pelattavat kilpailut pelataan Estonia Golf & Country Club kentällä 23 joukkueen voimin ja kuusimiehisin joukkuein. Suomea kilpailussa edustavat Matti Moilanen (MGS), Jari Puurtinen (MGC), Samuli Yliperttula (PGC), Ari Vauhkonen (PGC), Tero Lahtinen (LGV) ja Pasi Piispa (MG). Joukkueen johtajana toimii Jouko Latvakangas (ERG), kapteenina Kyösti Puustinen (PGC) ja varakapteenina Jukka Utriainen (PGC).

Kilpailumuoto on lyöntipelin ja reikäpelin yhdistelmä, missä joukkueet ensin pannaan paremmuusjärjestyksen kahden lyöntipelikierroksen avulla. Tämän jälkeen kahdeksan parasta jatkaa reikäpelejä siten, että paras pelaa kahdeksanneksi sijoittunutta vastaan ja toinen seitsemänneksi sijoittunutta vastaa jne. Sen jälkeen voittajat pelaavat sijoista 1-4. Lyöntipelikilpailussa sijoilla 9-16 olevat ratkovat paremmuuden samalla tavalla.

Suomi sijoittui viime vuonna kahdeksanneksi ja nyt odotukset ovat vieläkin korkeammalla.