Image Map
suomi enkku

Linkit


Talvipäivät 2018 Helsingin Vuosaaren maisemissa

SGS:n talvipäivät 2018 pidetään Helsingin Vuosaaressa viikonvaihteessa 27. – 28. tammikuuta 2018. Lauantaiaamuna kokoonnumme Vuosaaressa meren rannalla Hotelli Rantapuistossa (kuva). Ennen tilaisuuden alkua on mahdollista nauttia hotellin runsas erikoishintainen 12 euron aamupala. Varsinainen ohjelma alkaa klo 10.

Perinteikkään ja ainutlaatuisen hotelli Rantapuiston esittelyn jälkeen kuulemme uuden puheenjohtajamme Heikki Hallarannan kertomana SGS:n kuulumiset. Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo, golfari hänkin, jatkaa aiheesta ihokasvaimet ja aurinkosuojaus. Hän on valmistautunut vastaamaan aiheesta esitettyihin kysymyksiin. Buffet-lounaan jälkeen reippailemme kävellen hotellin ympäristössä opastetun noin tunnin kestävän luontoretken.

Omilla kyydeillämme siirrymme Vuosaaren urheilutalolle rentoutumaan vapaan tai ohjatun liikunnan pariin. Tarjolla on vesijumppaa, jumppaa, uintia tai kuntosali ja päätteeksi mahdollisuus saunomiseen.

Yhteisen illallisen nautimme Hotelli Rantapuiston juhlasalissa. Jo Vierumäen talvipäiviltä tuttu hyvinkääläinen orkesteri musisoi kotimaista tanssimusiikkia aina klo 23.30 asti. Hotellissa yöpyjille on varattu aamiainen sunnuntaina alkaen klo 7.00.

Euroopan uudenaikaisemmaksi golfin harjoittelukeskukseksi mainostettu Planmeca Golf Areena Vuosaaressa on varattu käyttöömme sunnuntaina klo 8–13. Hallissa on mahdollisuus vapaaseen tai ohjattuun harjoitteluun kolmessa ryhmässä. Opetuspisteitä on kolme eri aiheista ja jokainen ryhmä kiertää jokaisen opetuspisteen kautta. Opettajina toimivat ammattitaitoiset pro-opettajat. Jokaisella on mahdollisuus osallistua lähimmäs lippua kilpailuun simulaattorissa.

Hallilla on vapaasti käytettävissä golfmailoja. SGS:n logotuotteet ovat esillä sunnuntaina koko harjoittelun ajan. Hallilla on tarjolla kahvia pullan tai pasteijan kera. Talvipäivät päättyvät Ravintola Linksissä (Vuosaari Golfin kerhotalo) nautittuun ruokailuun alkaen klo 13.

Majoituskäyttöömme on varattu rajallinen määrä huoneita, joten talvipäiville kannattaa ilmoittautua pikaisesti.

Tervetuloa nauttimaan Hotelli Rantapuiston merellisistä maisemista, erilaisista ohjelmista sekä Planmeca Golf Areenan hienoista puitteista!

Maili Soukka ja Paavo Reunanen

Talvipäivien ohjelma                                      Ilmoittaudu mukaan tästä!

09.01.2018
Pertti Raimiala veti puheenjohtajakaudellaan SGS:n vahvaan kasvuun

Golf on kuulunut Pertti Raimialan elämään neljännesvuosisadan ajan, aluksi lajin harrastajana sittemmin aktiivisena toimijana seura- ja aluetasoilla. Suomen Golfseniorien hallitukseen hänet valittiin vuonna 2005.

Ensitöinään tuore hallituksen jäsen sai vastuulleen SGS:n markkinoinnin ja seniorien aluetourin osallistuen itsekin kiertueen kilpailuihin aktiivisesti. Näiden tehtävien jälkeen Raimiala lähti tarmokkaasti kehittämään jäsenpalveluja, kunnes vuonna 2008 koitti SGS:n puheenjohtajuus.

Kymmenen vuotta Suomen Golfsenioreita puheenjohtajana ansiokkaasti luotsannut Pertti Raimiala jättää yhdistyksen seuraajalleen hyvin mielin. Yhdistys on kaikin puolin mainiossa kunnossa nauttien sekä jäsenten että yhteistyötahojen täyttä luottamusta.

 

Pertti Raimiala avasi puheenjohtajana SGS:n Open Forumin torstaina viimeistä kertaa.

”Toiminnan tulevaisuuskin näyttää suotuisalta, sillä seniorien suuri määrä SGS:n ulkopuolella antaa vielä kasvupohjaa”, hän uskoo.
 
Viime vuodet ovat olleet Suomen Golfsenioreissa vahvan kasvun aikaa. Raimialan kaudella SGS:n jäsenmäärä on tuplaantunut lähestyen jo 15000 seniorin rajaa, samalla jäsenpalvelut ovat laajentuneet ja monipuolistuneet.

Jos SGS tarjoaa nykyisin jäsenilleen runsaasti etuja, virikkeitä ja toimintaa, niin paljon se on antanut myös väistyvälle puheenjohtajalle.

”SGS on avannut mahdollisuuden tavata suuren joukon mukavia golfsenioreita. Olen päässyt vaikuttamaan seniorien golftoimintaan ja jossain määrin laajemminkin koko golfin suuntaan Suomessa. Ennen kaikkea sain vaimoni kanssa vuosien mittaan suuren joukon ystäviä niin yhdistyksen toiminnassa mukana olleista kuin jäsenistäkin”, Raimiala summaa.

Aivan kokonaan Suomen Golfsenioreita Pertti Raimiala ei taakseen jätä. Puheenjohtajapestin jälkeen toiminta jatkuu tarvittaessa yhdistyksen hallinnon avustajana ja jossain määrin hän tulee edelleen vetämään myös Suomen Golfsenioreissa vuonna 2006 vauhtiin saattamiaan ja vuosien mittaan suuren suosion saavuttaneita jäsenmatkoja.
 
Ja sanomattakin on selvää, että Pertti jatkaa mieluisaa golfharrastustaan klubipelaajana Hyvinkään Golfissa.

Uusi puheenjohtaja tarttuu SGS:n ruoriin luottavaisin mielin

Salo Golfissa vuosia vaikuttanut ja parhaillaankin seuran puheenjohtajana toimiva Heikki Hallaranta tuli Suomen Golfseniorien hallitukseen vuonna 2010 vastaten aluksi yhdistyksen jäsenpalveluista ja niiden kehittämisestä. Jo seuraavana vuonna vastuualue vaihtui henkilömuutosten myötä miesten kilpailutoimintaan, jota hän on johtanut näihin päiviin saakka.

SGS:n kilpailutoiminta on viime vuosina kehittynyt ja laajentunut. Käyttöön on otettu kilpailuja tukevat tietojärjestelmät, uusia toureja on käynnistetty ja kilpailijamäärät ovat sitä kautta kasvaneet vuodesta toiseen.
Nyt pestinsä päättävältä puheenjohtajalta Pertti Raimialalta Heikki Hallaranta perii aktiivisen ja yhtenäisen yhdistyksen. Uuteen tehtävään hän sanookin lähtevänsä tämän vuoksi luottavaisin mielin.

”Toiminta on vakaalla pohjalla ja meillä on yhteiset näkemykset tulevaisuuden kehityssuunnista. Uskon, että saamme nykyhallinnon voimin Suomen Golfsenioreista golfaavia senioreita entistä paremmin palvelevan yhdistyksen”, hän kuvailee.

Uuden puheenjohtajan keskeisenä tavoitteena on kehittää edelleen SGS:n jäsenpalveluja ja kilpailuhenkisille kilpailutoimintaa niin, että jokainen löytää tarjonnasta itselle sopivan tourin.

 

Heikki Hallaranta (vas.) ja Open Forumissa senioriväelle esittäytymään saapunut Suomen Golfliiton uusi toiminnanjohtaja Juha Korhonen vaihtoivat muutaman sanan ennen ohjelman alkua.


Viime vuosien reippaan jäsenmäärän kasvun ja vireän toiminnan tuomiin tiedotushaasteisiin SGS on vastannut ottamalla käyttöön uutiskirjeen perinteisen Seniorigolfari-lehden ja kotisivujen lisäksi. Käynnissä on parhaillaan verkkopalvelun uudistamisprojekti, jonka myötä entistä toimivammin jäsenistöä palvelevat kotisivut saadaan käyttöön hyvissä ajoin ennen uuden kauden alkua.

Lähivuosien toiminnalliset tavoitteet täsmentyvät Hallarannan mukaan parhaillaan hiottavassa SGS:n strategiassa, joka on tarkoitus julkistaa kevätkokouksen yhteydessä. Silloin selviää, miten yhdistys tuottaa seniorigolfareille jatkossa virkistäviä yhdessäolon elämyksiä.

Vaikka SGS:n jäsenmäärän hurjimmat kasvun vuodet lienevät jo takanapäin, jäsenkehitys jatkunee tuoreen puheenjohtajan arvion mukaan edelleen suotuisana.

”Tämä vuosi oli tietysti poikkeuksellinen, kun miesseniorien ikäraja pudotettiin 50 vuoteen.
Sitä mukaan kun tietoisuus SGS:n tarjoamista palveluista edelleen leviää seuroissa, niin maltillista kasvua jäsenmäärässä on odotettavissa lähivuosina. Tähän haluamme panostaa tiedottamisen keinoin, missä keskeisessä roolissa ovat seurojen senioritoimikuntien vetäjät”, Hallaranta toteaa.

ESGA:n EM-joukkuekilpailut tuovat kansainvälistä väriä SGS:n toimintaan 2018

Lassi Tilanderin vankalla kokemuksella johtama vuosikokous hyväksyi sääntömääräiset asiat vajaassa tunnissa. Hyväksytyn toimintasuunnitelman ja talosarvion mukaan SGS:n jäsenmäärä jatkaa 2018 edelleen kasvuaan ja ylittää 15.000 seniorin rajan.

Kilpailutoimintaan kansainvälistä väriä tuovat Hämeenlinnassa elokuussa jäjestettävät ESGA:n M55-seniorien EM-joukkuemestaruuskilpailut, joiden järjestäminen on SGS:lle suuri haaste ja voimainponnistus.

Oma kansallinen kilpailutoiminta toteutuu kilpailukalenterissa julkaistun ohjelman mukaan. Uutuutena ja samalla pilottikokeiluna järjestetään miesten Pohjoinen Scratch Tour, joka pelataan Pohjois-Suomen kentillä, mutta jolle osallistumisoikeus on sarjajaon mukaan kaikilla SGS:n jäsenillä.

 

 

SGS:n Open Forumiin ja vuosikokoukseen kokoontui tänä vuonna viitisenkymmentä golfsenioria.


Senioreille on heinäkuussa tarjolla jälleen neljät kesäpäivät. Päiviä vietetään Loimijoki Golfissa Ypäjällä, Hill Side Golfissa Vihdissä, Kartanogolfissa Joroisilla ja Lappeenrannassa Viipurin Golfin Etelä-Saimaan kentällä, joka juuri julkistetussa kenttärankingissa on arvioitu maamme parhaaksi golfkentäksi. Pelioikeuksien määrää pyritään lisäämään tilanteen ja talouden mukaan siellä, missä kysyntä on vilkkainta.

Tiedotustoimintaansa SGS terävöittää uusimalla ennen uuden pelikauden alkua verkkosivunsa. Paitsi sivujen ulkoasu uudistuu myös tekniikka siten, että sivujen käyttö on eri päätelaitteilla entistä toimivampaa ja sujuvampaa. Seniorigolfari-lehti ilmestyy entiseen tapaan ja jäsenille tulee verkossa vuoden mittaan jakoon puolenkymmentä uutiskirjettä.

SGS:n hallituksessa erovuorossa olleet Kari Hiukka, Ole Johansson ja Paavo Reunanen jatkavat seuraavan kolmivuotiskauden. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Vantaan Golfpuistoa edustava Ari Mustonen.

Seppo Rönkkö

23.11.2017, päivitetty 24.11.2017

Kauden 2017 kesäpäivät pakettiin Kokkolassa

Vuoden 2017 kesäpäiväkiertue saatiin päätökseen Kokkolassa tiistaina 25. heinäkuuta. Kokkolan seniorit toivoivat kesäpäiviä jo varsin aikaisessa vaiheessa samalle viikolle, jolloin juhlitaan Kokkola Golfin 60-vuotispäiviä Suomen neljänneksi vanhimpana golfseurana.

Pieni sade kasteli aluetta aamulla, mutta ehti loppua juuri ennen infotilaisuutta. Tilaisuuden aluksi Kristian Toivio luovutti Suomen Golfsenioreiden viirin Kokkola Golf ry:n puheenjohtajalle Sami Kallioiselle. Kilpailun johtajan Martti Turpeisen pitämän kisainfon jälkeen 90 vierasta ja isäntää hajaantui kentälle jälkimmäisten opastamina.

Kokkolan kenttä oli kaikin puolin hyvässä kunnossa ja kilpailu sujui ripeästi hiukan alle neljässä ja puolessa tunnissa. Kilpailun aikana sääkin selkeytyi ja auringon paisteessa lämpötila nousi yli 20 asteen ja pääsimme nauttimaan lounasta klubitalon terassilla.

 

Kauden neljänsien kesäpäivien osanottajat Kokkolan Golfin klubin edustalla kuuntelemassa kilpailun johtajan Matti Turpeisen pitämää kisainfoa.

 

Lounaan jälkeen Kokkolan Golfin kunniapuheenjohtaja Olli Peltoniemi kertoili seuran mielenkiintoisista ja erikoisistakin syntyvaiheista aikaan, jolloin golfista oli Suomessa harva kuullutkaan. Noiden aikojen pelimahdollisuuksia ajatellessa miettii nykyisin joskus kiivainakin käyviä keskusteluja kenttien kunnosta ja hoidosta hiukan toisesta perspektiivistä.

Tämän jälkeen päästiin sitten palkintojen jakoon. Kuten usein kesäpäivillä, nytkin isäntiä tai lähiseuroja edustavat pelaajat menestyivät hienosti. Lähimmäs lippua löivät Merja Alisalo, Puulagolf ja Sakari Pisilä, KoG. Pisimmät väylällä olevat draivit olivat Laila Myntillä ja Bengt Holmqvistillä, molemmat Kokkolasta. Scratch-palkinnot menivät Raahentienoon Tuula Routaniemelle, 93 ja Kokkolan Jarmo Laitalalle, 80 lyöntiä.

Pistebogin lahjakortit jaettiin Kokkolan Golfin Mirja Kalliolle, 43, Merja Alisalolle, PuulaG, 39 Raija Lindforsille, KaG, 36 ja May-Britt Oinoselle, KoG, 36 pistettä. Miesten puolella oli tasaisempaa, sillä siellä voittajalla, Kokkolan Kari Kalliokoskella oli 37 p, kun seuravilla neljällä oli kaikilla 36 pistettä, järjestyksessä 2) Seppo Routaniemi, RTG 3) Pertti Nissinen, RTG 4) Aarne Kallislahti, Kog ja 5) Stig Enqvist, KoG.

Vuoden 2017 Kesäpäiville osallistui neljässä tapahtumassa Maskussa, Pickalassa, Lahdessa ja Kokkolassa 414 senioria. Sää suosi tapahtumia Pickalaa lukuun ottamatta, jossa sielläkin satoi lopulta hyvin vähän. Sääennuste karsi osanottajia erityisesti Pickalassa. Ensi kesän suunnittelu on jo käynnissä, kuukausi on tietysti heinäkuu, mutta keskustelut kenttien kanssa ovat vielä kesken.

Kristian Toivio

28.07.2017


Lahden kesäpäivät päivitti sääennusteen

Viime keskiviikon ja vielä saman aamun ennuste lupasi Lahteen juuri ja juuri 10 astetta ja iltapäiväksi myös sadekuuroja. Lähestyessäni Lahtea seitsemän aikaan, sadekuurot alkoivat jo Orimattilan jälkeen ja aloin jo harmitella sitä, että olin jättänyt sadehousut mökille. Parkkipaikalle ajaessani kuurot kuitenkin loppuivat ja infotilaisuuskin voitiin pitää pihalla normaalisti ilman sateenvarjoja. 90 pelaajaa hajaantuikin sitten nopeasti ympäri kenttää valmiina aloittamaan kisan Lahden Mestari-kentällä.

Edellisenä kesänä avattu Mestari osoittautui todella mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi, jossa suuri osa uuden etuysin rei’istä etenee lähes linksmäisissä olosuhteissa takaosan ollessa sekoitus muutamia metsäreikiä ja puistomaista kenttää. Kenttä oli loistokunnossa ja griinit tasaisia ja sopivan nopeita pelata. Kun vielä noin tunnin pelin jälkeen pilvipeite alkoi rakoilla ja aurinko pilkottaa lämpötilan noustessa nopeasti, hieno golfpäivä oli valmis.

Kenttä rullasi mukavasti ja kierrokseen kului hieman yli neljä ja puoli tuntia ja pääsimme nauttimaan lounaasta, jolla oli tarjolla lasagnea ja perinteistä torstairuokaa: hernekeittoa ja pannareita hillon kera. Siirryimme sitten ulos terassille nauttimaan kahvia ja seuraamaan palkintojenjakoa. Se aloitettiin erikoispalkinnoilla. Parhaat scratch-tulokset pelasivat naisissa Ritva Määttä, HyG 90 ja Lahden Jari Lehtikangas, 77 lyöntiä. Pirjo Sipronen pelasi 85, mutta SGS:n hallituksen jäsenenä oli OB. Pisimmän draivin löi HGK:n Marja Koski (tässä SGS:n Anneli Tuominen oli metrin pidemmällä, mutta myös OB). Lähimmäs lippua pääsi KGV:n Tiina Fonsen-Lehtonen, 1,75 m.

Pb-kilpailussa naisten paras oli HyG:n Ritva Määttä 36 p ja toisena Keimolan Tiina Fonsen-Lehtonen alemmalla tasoituksella ennen Kalajoen Helena Lappalaista, molemmilla 34 p. Neljänneksi pelasi SHG:n Rauha Kareinen ja viidenneksi Tawastian Johanna Brusila, 33 pistettä kummallakin. Miestenvoiton vei isäntien Jari Lehtikangas 38 pisteellä ja alemmalla tasoituksella ennen samat pisteet saanutta GPi:n Raimo Järvelää. Seuraavat palkintosijat menivät AlGo:n Pekka Röppäselle, 37, KG Pertti Heletojallle, 36 ja HyG:n Seppo Heiskaselle, 34 pistettä.

Monet kiitokset Lahden Golfille ja Risto Sarenille kilpailujen järjestelyistä. Kauden 2017 kesäpäiväkiertueen päättää tiistaina 25.7 Kokkolan Golf, jossa ensi viikolla vietetään myös seuran 60-vuotisjuhlaa.

Kristian Toivio

22.07.2017


Golfin tuella tietoa eturauhassyövästä

Golf voi koota ja yhdistää ihmisiä myös vakavan asian ympärille. Tähän palvelutehtävään laji on valjastettu Salo Golfissa, missä järjestetään 6. elokuuta toista kertaa eturauhassyövän hoitoa tukeva ja sairaudesta tietoisuutta yleisesti ja ennaltaehkäisevästi kanavoiva golfkilpailu, Eturauhas Open.
 
Idean isä on Suomen Eturauhasyhdistyksen hallituksessa potilasjäsenenä toimiva salolainen Jouko Laxell. Yhdistys otti innokkaan golfarin aloitteesta vuosi sitten vaarin ja lähti ennakkoluulottomasti mukaan kokeiluun, jonka tavoitteena on kiehtovan pelin lomassa ja positiivisessa yhdessäolon ilmapiirissä lisätä tietoa nimenomaan ikääntyneitä miehiä vaivaavasta vakavasta sairaudesta. Tähän tarkoitukseen golf soveltuu mainiosti, laji kun liikuttaa tunnetusti juuri seniori-ikäisiä miehiä.

Jouko Laxell palkinnonjakopuuhissa viime vuoden kilpailussa.

Jouko Laxell kertoo, että jo ensimmäinen Eturauhas Open sai inokkaan vastaanoton. Osittain ehkä poikkeuksellisen nimen ja hyvien palkintojen ansiosta kilpailuun ilmoittautui lähes sata pelaajaa. Kilpailun oheistoimintana osanottajilla oli tilaisuus mittauttaa  paikallisen lääkäriaseman palveluna mahdollisia eturauhasvaivoja kuvaava veren psa-arvo. Testiin osallistui kolmetoista miestä. Lisäksi päivän ohjelmaan kuului aiheesta asiantuntijaesitelmä, jonka piti itsekin kilpailuun osallistunut Docrates-syöpäsairaalan ylilääkäri Martti Ala-Opas.

Vastaavanalaista oheisohjelmaa psa-mittauksineen ja tietopaketteineen on Salo Golfin kilpailussa tarjolla tänäkin vuonna. Esitelmöijänä toimii eturauhassyövästä omin kokemuksin kirjan kirjoittanut ja yhdistyksessä eri tehtävissä toiminut ja nykyisin sen kansainvälisiä asioita hoitava Hannu Tavio. Hän on myös lahjoittanut kilpailuun sekä miesten että naisten sarjan kiertopalkinnot.

Vaikka vakavasta asiasta on kyse, Eturauhas Openissa peliin on pantu myös huumoria. Esimerkiksi erikoiskilpailuihin ei kuulu pisin draivi, vaan pisin kaari, pallon siis. Lähimmäksi lippua -kilpailukin on nimetty uudelleen. Palkinnon näet saa tarkimmin tähdännyt.

Eturauhas- eli prostatasyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Vuosittain todetaan lähes viisituhatta tapausta, joista valtaosa parantuu täysin. Parantumisen kannalta on tärkeää hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon nopeasti.

Kutsu/Eturauhas Open 06.08.2017

Seppo Rönkkö

18.07.2017


Seniorit selättivät sateet kesäpäivillä Pickalassa

Golfseniorit viettivät kauden toisia SGS:n kesäpäiviä Pohjoismaiden suurimmassa golfkeskuksessa Siuntiossa. Kun puitteet ovat sen mukaiset, suurten golftapahtumien järjestäjänä tunnettu Pickala Golf Club oli varautunut ottamaan vastaan kesäpäivien ennätysyleisön. Enimmillään ilmoittautuneiden listalle kertyi yli sataviisikymmentä nimeä, mutta parinkymmenen peruutuksen jälkeen paikalle ilmestyi torstaina 13. heinäkuuta lopulta 133 senioria.

Pickala Golfin toiminnanjohtaja ja myös toimitusjohtajan tehtävää väliaikaisesti hoitava Sanna Haavisto, SGS:n hallituksen jäsen Paavo Reunanen ja seuran senioritoimikunnan edustaja Arja Pajari saattelivat seniorit matkaan klubiravintolan edustalta kisakierrokselle ohjatusti, naiset omalle ja miehet omalle kentälleen.

Naisten peliareenana toimi Park, miehet puolestaan kiersivät Seaside-kenttää. Molemmilla kentillä oli voimassa siirtosääntö lyhyeksi leikatulla alueella. Käyttöä sille ei juurikaan ollut, sen verran hyvään kuntoon kentät ovat kehnon alkukesän jälkeen jo päässeet.

Kesäpäiväväki kokoontui klubiravintolan edustalle ja hajaantui siitä alkuseremonioiden jälkeen kisaamaan kahdelle kentälle.

 

Toivemusiikkia pöytiin

Hyvällä syyllä voi sanoa, että kesäpäivien voittajia olivat kaikki osallistujat. Oikealla asenteella lajiin suhtautuva väki vähät välitti sääennusteista, jotka uhkasivat suvitapahtumaa viime vaiheessa koko päivän kestävillä runsaillakin sateilla. Pelikierroksen aikana aikana vettä ripsi niskaan pienin annoksin. Leppoisaa tunnelmaa ajoittainen tihkusade ei missään vaiheessa kuitenkaan latistanut, eikä peliä haitannut. Toisaalta se kävi kyllä syyksi ja kelpasi selitykseksi, mikäli pelaajan omat tulostavoitteet eivät kisassa täyttyneet.

Vajaa viisi tuntia kestäneen pelikierroksen jälkeen klubille palasi seniorijoukko likipitäen kuivana ja itse tapahtumaan täysin tyytyväisenä. Päivän kruunasivat vielä klubiravintolan ruhtinaallisen runsas noutopöytälounas ja yhdessäolon tunnelmaa ja nuoruusmuistoja nostattava live-musiikki.

Pöytien lomassa kiersi harmonikkaa soittava ja välillä laulun heläyttävä Mari Kätkä esittäen kunkin pöytäseurueen toivekappaleita, kuinka ollakaan pääasiassa 1950- ja 60-lukujen tanssimusiikkia. Kesäpäivien listaykköseksi taisi nousta Metsäkukkia, joka kaikui salissa ainakin kolmeen kertaan.

Kisassa huimia tuloksia

Pistebogeyna käytyä kesäpäiväkisaa sävyttivät hurjat tulokset. Etenkin miesten sarjassa Espoon Golfseuran Anssi Kalmarin komea 46 pisteen voittotulos oli täysin omaa luokkaansa.

Alle oman tasoituksensa pelasi yhteensä yhdeksän miestä, joista kärkikolmikkoon ylsivät Kalmarin lisäksi Master Golfin Risto Laitinen (39) ja järjestävän seuran Harri Mäkelä (38). Naisten sarjassa voiton kuittasi 37 pisteen tuloksella Rauli Mustalahti Golf Pirkkalasta. Peuramaa Golfin Salme Pättö pelasi pisteen vähemmän ja sijoittui toiseksi. Kolmas oli 35 pisteen tuloksella Keimola Golfia edustava Maire Poutanen.

Mari Kätkä viihdytti vieraita soittaen ja laulaen lounaalla pelikierroksen jälkeen..

Naisten kuuden ja miesten kahdeksan parhaan pb-pelaajan lisäksi palkinnon saivat kesäpäiväkäytännön mukaisesti erikoiskilpailuissa kunnostautuneet naiset ja miehet. Lähimmäksi lippua pääsivät Hattula Golfin Sinikka Linna ja Wiurila Golfin Juhani Mäkirinne, pisimmälle puolestaan draivasivat Pirjo Ketonen ja Harri Mäkelä, molemmat Pickala Golfista.

Kolmijäsenisin joukkuein pelatun seurakisan voittajaksi ehditiin julistaa ja palkitakin paikan päällä Peuramaa Golf. Palkitsemisperusteissa sattuneen sekaannuksen jälkeen todelliseksi voittajaksi nousi lopulta kaksi pistettä paremmalla tuloksella Hattula Golf.

Golfseniorien kesäpäivillä palkintojen takeena ei ole pelkkä kisamenestys. Tälläkin kertaa runsaasta palkintopöydästä riitti jaettavaa arvonnassa onnettaren suosimille senioreille.

Pickalan jälkeen kesäpäiviä vietetään Lahden Golfissa torstaina 20. heinäkuuta. Tämänvuotinen kesäpäiväkiertue päättyy tiistaina 25. heinäkuuta Kokkolan Golfiin.

Teksti ja kuvat: Seppo Rönkkö

14.07.2017


Kankaisten Golfpuisto antoi alkutahdit SGS:n kesäpäiville

Satakunta senioria kokoontui Kankaisten Golfpuistoon torstaina 6. heinäkuuta kauden ensimmäiseen Suomen Golfseniorien kesäpäivätapahtumaan. Koleaan alkukesään totutellutta golfkansaa tervehti aamulla Maskussa kuin taivaan lahjana aurinkoinen poutasää. Se yhdessä hyvinhoidetun ja viehättävän klubiympäristön kera kohotti tunnelmaa paristakymmenestä eri seurasta saapuneiden seniorien yhdessäololle ja pelikierrokselle.

Kesäpäivän osallistujat saivat klubin edustalla lyhyen tilannekatsauksen Kankaisten Golfpuiston laajennushankkeesta. Toimitusjohta Heikki Koskilahti osoittaa suuntaa, missä uudet ja historiallisia näkymiä tarjoavat väylät syksyllä avautuvat.

 

 

 

 

Kesäpäiväkaavan mukaan ennen peliä väki kokoontui klubin edustalle kuuntelemaan tervetulotoivotukset, ohjelmaesittelyn ja ohjeistuksen kisakierrokselle. Tässä yhteydessä KGM:n toimitusjohtaja Heikki Koskilahti esitteli muutamin sanoin tänä syksynä käyttöönotettavaa kentän yhdeksänreikäistä laajennusta.

Kankaisten Golfpuiston vetovoima golfareiden keskuudessa kasvaa Koskilahden mukaan merkittävästi, kun 27-reikäinen kenttäkokonaisuus saadaan käyttöön. Jatkossa tarjolla on kolme yhdeksänreikäistä kenttää, joista jokainen alkaa klubilta ja sinne myös päättyy. Lisäksi uusien väylien erikoisuutena Koskilahti manitsi niiltä avautuvat näkymät alueen historiallisiin kohteisiin.

Kesäpäivän sää pysyi poutaisena muutamaa sadepisaraa lukuun ottamatta koko pelikierroksen ajan, mutta päivän mittaan tuuli yltyi ja saattoi aiheuttaa odottamattomia yllätyksiä päivän viimeisillä, etenkin vesiesteiden reunustamilla väylillä. Kaiken kaikkiaan yhteislähtönä järjestetystä kierroksesta jäi leppoisassa seurassa miellyttävä jälkimaku, sillä Kankaisten kenttä rullasi todella mainiosti. Klubilla pelaajia odottivat yhteinen lounas, raisiolaisen Seppo Mäkikallin kosketinsoittimella loihtima musisointi ja riittoisa palkintopöytä.

KGM:n Tarja Moisander voitti naisten sarjan ja vastasi samalla kokonaiskilpailun parhaasta pb-tuloksesta (kuva vasemmalla). Miesten sarjan voittoon pelasi Kultaranta Golfin Pekka Kulmala (kuva oikealla). KGM:n Tero ja Tarja Ahokas sekä SGS:n Kristian Toivio toimivat palkinnonjakajina.

Pistebogeyna käydyssä kesäpäiväkisassa palkittiin kuusi parasta niin naisten kuin miestenkin sarjassa. Etenkin naiset taltuttivat Kankaisten kentän kovin tuloksin, joista parhaasta vastasi isäntäseuran Tarja Moisader 38 pisteellä. Myös toiseksi tullut Loimaajoki Golfin Marjatta Saarinen ja kolmanneksi sijoittunut Leena Peura Hyvinkää Golfista pelasivat alle oman tasoituksensa. Misten sarjan voitti Kultaranta Golfia edustava Pekka Kulmala 36 pisteellä. Toinen oli Kankaisten Golfin Pauli Äikäs (35) ja kolmas Seppo Paldanius Porin Golfkerhosta (34).

Erikoiskilpailuissa Pauli Äikäs lennätti miehistä pallon pisimmälle ja naisista saman tempun teki Tarja Ahokas. Viljo Savolainen ja Lea Vainikka pääsivät puolestaan lähimmäksi lippua. Ennen odotettua arvontaa palkintojenjaosta huolehtineet KGM:n Tero ja Tarja Ahokas sekä SGS:n Kristian Toivio huomoivat vielä parhaat scratch-suoritukset. Niissä kunnostautuivat Kari Ojanen (85 ja Leena Peura (91). Kokonaisuudessaan kesäpäivän tulokset löytyvät KGM:n sivuilta.

Teksti: Seppo Rönkkö, kuvat: Seppo Rönkkö ja Niclas Mohn

07.07.2017


Ilmoittautuminen Lahteen alkaa 22. kesäkuuta

Lähes 200 kesäpäivävierasta on varmistanut jo osallistumisensa

SGS:n kauden ensimmäisten kesäpäivien viettopaikat ovat hyvää vauhtia täyttymässä. Sataan osallistujaan  varautuneessa Kankaisten Golf Maskussa paikka löytyy enää parille vieraalle ja Siuntiossakin ilmoittautuneiden määrä lähentelee jo sataa. Pickala Golfin kahdelle kentälle senioreita vielä sopii, mutta paikka kesän suurpahatumaan kannattaa kuitenkin varata ajoissa. Ilmoittautuminen kauden kolmansille kesäpäiville alkaa torstaina 22. toukokuuta ja tämän jälkeen kutsu käy vielä juhlavuottaan viettävään Kokkolan Golfiin.

Kesäpäivien yhteiskutsu                Kutsu/Pickala Golf                 Kutsu/Lahden Golf

21.06.2017

Ilmoittautumiset SGS:n kesäpäiville käynnissä

Suomen Golfseniorien kesäpäiväkiertue käynnistyy tänä vuonna Kankaisten Golf Maskussa. Ilmoittautuminen Kankaisten Golfpuistossa 6. heinäkuuta vietettäville kauden ensimmäisille kesäpäiville alkoi torstaina 8. kesäkuuta.

Seuraavat kesäpäivät ovat megatapahtumana Pickala Golfin kahdella kentällä Siuntiossa 13. heinäkuuta ja Lahden Golfissa 20. heinäkuuta. Kesäpäiväkiertue päättyy 60-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävään Kokkolan Golfiin 25. heinäkuuta. Avaa alla olevasta linkistä kesäpäiväkutsu ja ilmoittaudu mukaan!

SGS:n kesäpäivät      Kutsu/Kankaisten Golf      Kutsu/Pickala Golf      Kutsu/Lahden Golf            

04.06.2017, päivitetty 21.06.2017


Matkaseuralaiset kokoontuivat ja kisasivat juhlivan EGS:n kentällä

Joukko jäsenmatkoille osallistuneita golfsenioreita kokoontui kotimaan kamaralla neljänteen matkaseurakisaan keskiviikkona 14. kesäkuuta. Runsaan neljänkymmenen seniorin kokoontumispaikkana ja pelikenttänä toimi  40-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä Espoon Golfseura.

Parin sateisen päivän jälkeen aurinko ilmestyi kuin tilauksesta ilahduttamaan matkaseuralaisia. Näin kisakierros sujui parinkymmenen asteen lämmössä ja kesäisen leppeässä tuulenvireessä.

 

Iloisella mielellä kisakierrokselle. Espoon kilpailun järjstelyistä vastannut ja startterina toiminut SGS:n Ole Johansson on kertonut todennäköisesti jotain hauskaa, koska Anneli Lindforsia ja Matti Kilpeläistä naurattaa.

Sää ja mukavan leppoisa peliseura nostivat tunnelmaa ja korvasivat näin Etelä-Suomen kenttiä tänä vuonna koetelleet kiusat ja vaivat. Nihkeän talven ja kolean alkukesän vuoksi Espoossakin kenttä on kärsinyt heikosta ruohon kasvusta.

Neljästä tähän menessä käydystä matkaseurakisasta kolme on nyt pelattu pääkaupunkiseudulla. Tapahtuman juuret ovat Kirkkonummen Peuramaalla, missä se sai alkunsa Peuramaa Golfin innokkaan ja aktiivisen seniorin Matti Santasen ideoimana ja missä kaksi ensimmäistä kisaa myös pelattiin. Sen ainoan syrjähypyn Uudenmaan ulkopuolelle kisa teki viime kesänä, jolloin matkaseuralaiset kokoontuivat Hartolassa. Tälläkin kertaa matkaseurakisassa vierähti huomaamattas koko päivä, pelikierroksen lisäksi kun ohjelmaan kuuluvat lounas ja olennaiset matkamuistojen kertaukset.

Pyöreän pöydän seniorit Heikki Puhakainen, Eero Nousiainen ja Seppo Sarnola nauttivat klubin edustalla kahvihetkestä ennen starttia.

 

Alusta alkaen matkaseurakisan pelimuoto on ollut armollinen pistebogey. Lisäksi tämänvuotisista järjestelyistä huolehtinut SGS:n Ole Johansson armahti miehiä peluuttamalla heitä siniseltä senioritiiltä, mistä mittaa kertyi etenkin vastatuulessa ihan riittävästi.

Yli kolmannes osallistujista ylsi Espoossa vähintään kolmenkymmen pisteen tulokseen, selvästi parhaana 38 pistettä korttiinsa kirjauttanut Rauno Saarinen Loimijoki Golfista. Lisäksi neljän palkitun pelaajan joukkoon ylsivät Sirpa-Ranta-aho, EGS (35), Heikki Koski, HGK (33) ja Kari Korttila, EGS (33).

Palkinnon saivat myös erikoiskilpailun menestyneimmät, St Laurence Golfin Pirkko Pesola ja Eero Nousiainen, jotka löivät pallonsa 12:nnella väylällä lähimmäksi lippua. Jäljellejääneistä palkinnoista osalliksi pääsivät arvonnan onnekkaimmat.

Seppo Rönkkö

15.06.2016        


SGS:n matkaseurakisa Espoossa 14. kesäkuuta

Suomen Golfseniorien jäsenmatkoille osallistuneille senioreille tarkoitettu matkaseurakisa pelataan tänä vuonna neljättä kertaa.

Aiemmin Kirkkonummen Peuramaalla ja Hartolassa käydyn kisan pitopaikkana toimii 14. kesäkuuta Espoon Golfseuran kenttä. Yhdessäolon ja jälleentapaamisen iloa henkivään kisatapahtumaan mahtuu 60 senioria ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lue alla olevasta linkistä avautuva kilpailukutsu ja ilmoittaudu mukaan 9. kesäkuuta mennessä!

SGS:n matkaseurakisa pelattiin viime vuonna Hartolan uudistetulla kentällä.

Kilpailukutsu/Matkaseurakisa 2017

29.05.2017
Katseet naisissa ja mobiilipalveluissa

Open Forum kiikaroi golfyhteisöjen kehitysnäkymiä

Suomen Golfseniorien tämänkeväiseen Open Forumiin perjantaina 28. huhtikuuta kokoontuneet osanottajat saivat tiiviin rautaisannoksen Suomen Golfliiton ja maamme golfyhteisöjen kehittämishankkeista. Tilaisuudessa vieraillut SGL:n uusi puheenjohtaja Hanna Hartikainen valotti toiminnan nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä viisikohtaisessa esitelmässään, joka koostui asiakastyytyyväisyydestä, seniori-ikäisten toiminnasta, digitaalisista palveluista, naisgolfarien asemasta ja liiton palvelutarjonnasta.

Senioreilla suuri painoarvo

Hartikaisen mukaan golfseurojen toimintaa ohjaa nyt entistä pontevammin asiakastyytyväisyys, jota seurataan ja mitataan Tanskan Golfliitosta Suomeen sovelletulla Pelaaja ensin -kehittämistyökalulla. It-pohjaista ohjelmaa käytti viime vuonna jo viitisenkymmentä seuraa ja se on tuottanut golfyhteisöjen käyttöön jo hyödyllistä tietoa ja tuloksia. Niissä näkyy selvästi seniorien painoarvo, sillä noin kuusikymmentä prosenttia tyytyväisyyskyselyyn vastanneista on seniori-ikäisiä, jotka ymmärrettävistä syistä ovat myös sitoutuneet golfyhteisöön nuoria tanakammin. Pelaajien mielestä keskeisiksi kehittämiskohteiksi ovat nousseet muun muassa golfyhteisöjen tunnelma, hallitustyöskentely, viestintä sekä tapahtumatarjonta.

Golfliiton herääminen suurten ikäluokkien ikääntymiseen ja niiden tarjoamaan mahdollisuuten käynnisti lajiliitossa pari vuotta sitten oman senioriohjelman, joka sai nimeksi Golf 55+. Sen tavoitteena on houkutella lajin piiriin työelämästä poistuvat ja jo eläkkeellä olevat naiset ja miehet madaltamalla lajin tutustumiskynnystä ja järjestämällä kohderyhmälle räätälöityä koulutusta. Vireillä on pilottikokeilu golfin sovittamisesta kansalaisopistojen kurssiohjelmaan sekä golfkaveripalvelu sosiaalisessa mediassa.

 

Open Forumin osallistujajoukko näyttää pysyvän vakiona. Tälläkin kertaa Metropolian auditorioon kokoontui kuutisenkymentä senioria.

 

Digipalvelut lisääntyvät golfyhteisöissä

Digitaalisista palveluista uusin esimerkki on tämä keväänä käyttöönotettu sähköinen Golfliiton jäsenkortti eBirdie. Liiton jäsenkunnasta omaan älypyhelimeensa sen on ladannut tähän menessä 40.000 golfaria eli noin kolmannes jäsenkunnasta. Mobiilisovellus on kehitetty iOS- ja Android-alustoille, sen sijaan Windows-pohjaiset puhelimet on jätetty palvelun ulkopuolelle tietoisesti järjestelmän vähäisen osuuden vuoksi. Tämä on herättänyt Nokia-golfareissa närää, mikä näkyi ja kuului myös Open Forumissa muutamissa yleisökommenteissa. Liiton puheenjohtajan mielestä huoleen ei kuitenkaan ole aihetta, sillä vaihtoehtona on tarjolla edelleen jäsenkortin perinteinen versio. Tästä Golfliitto on toimittanut oman lomakepohjan seuroille, jotka antavat paperisen jäsentodisteen erikseen pyydettäessä.

Lisää naisia golfkentille

Golfliitto näkee jäsenkunnan kehityksessä naisissa todellisen tulevaisuuden voimavaran ja on nimennyt kuluvan vuoden naisten vuodeksi. Strategiassaan se on asettanut tavoitteeksi haalia vuoteen 2020 mennessä joukkoon kymmenentuhatta uutta aktiivista nais- ja tyttögolfaria. Näin naisten määrä kasvaisi nykyisestä neljänneksellä eli 50.000:een. Äkkipäätä määrä saattaa tuntua utopistiselta, mutta edellyttää esimerkiksi kolmensadan naisjäsenen seurassa lopulta vain viitisentoista uutta jäsentä vuosittain. Tavoitteen varmistamiseksi tiedossa on erilaisia naisia aktivoivia kampanjoita ja tapahtumia. Näin esimerkiksi tänä vuonna kesäkuun alussa vietettävän kansallisen golfviikon kohderyhmänä ovat nimenomaan naiset.

Esitelmänsä lopuksi puheenjohtaja Hanna Hartikainen muistutti golfsenioreita vielä liiton laajasta palvelutarjonnasta ja nosti erityisesti esiin Golfliiton kattavan vakuutusturvan, se kun korvaa kentillä myös voimanponnistuksesta aiheutuvat tapaturmat.

Finnlines kiinnostui golfareista

Pelimatkat ovat vankistaneet viime vuosina asemaansa golfseniorien toiminnassa. Golfarien kasvaneeseen matkailuintoon on tarttunut matkustajaliikennettä merellä perinteisesti hallitsevien varustamoiden lisäksi nyt myös Finnlines. 70 vuotta sitten nimenomaan rahtiliikenteen varaan perustettu suomalaisyritys tarjoaa golfareille yhteyden Ruotsin ja erityisesti Saksan lukuisille pelikentille uudenaikaisilla matkustajia ja rahtia kuljettavilla ropax-aluksillaan.

Yhtiön matkustajapalveluja Open Forumissa esitellyt markkinointipäällikkö Marjaana Saurila kertoi, että vilkkaimpana kautena Saksaan on tarjolla Vuosaaresta jopa seitsemän vuoroa viikossa. Uusimmista aluksista löytyy 550 matkustajalle useita hyttivaihtoehtoja ja kattavasti palveluja, jotka ovat saaneet hänen mukaansa asiakaskyselyissä mainion vastaanoton.

Saksa on golfkohteena kiinnostava vaihtoehto. Maasta löytyy liki kuusisataa golfkenttää ja kymmenen on jo käsillä vajaan tunnin ajomatkan päässä Travemünden satamasta. Eksotiikkaa etsivät voivat hakeutua vaikkapa Syltin saarelle, missä entiselle armeijan harjoitusalueelle rakennetulla links-kentällä peli saa Pohjanmeren tuulineen uuden ulottuvuuden.

Missä kahvi siellä seniori.

Vuosikokous vähin äänin

Open Forumin jälkeen Metropolian audiotoriossa pidetty Suomen Golfseniorien sääntömääräinen vuosikokous sujui mallikkaasti vähäisin puheenvuoroin viidessäkymmenessä minuutissa. Kokous hyväksyi puheenjohtaja Jouko Ikäheimosen kopautuksella toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen viime vuodelta. Tilinpäätös osoittaa runsaan kahdenkymmenentuhannen euron tappiota, mikä johtuu jäsenpalvelujen budjetoitua suuremmasta kasvusta. Jäsenten käyttöön on mm. hankittu kentiltä lisää pelioikeuksia.

Teksti ja kuvat: Seppo Rönkkö

29.04.2017


Lähes 80 golfaria liittyi messuilla SGS:n jäseneksi

Helsingin Messukeskusksessa järjestettiin viikonloppuna 17.-19.3. golfmessut GoExpo 2017 -tapahtuman yhteydessä. Messuilla vieraili yli 40.000 kävijää, joista suuri joukko myös innokkaita golfareita. Golfin lisäksi kevään messuilla oli esillä pyöräilyyn, kuntoliikuntaan, ulkoiluun, ratsastukseen ja kuvaamiseen liittyviä näytteilleasettajia. Tuotteitaan ja palvelujaan esitteli tänä vuonna yli 450 yritystä ja yhdistystä.

Golfmessuilla oli tänä vuonna tavallista enemmän mukana myös golfkenttiä ja huomattava joukko näytteilleasettajia, jotka edustivat joko suoraan yksittäisiä ulkomaisiä kenttiä tai alueellisia matkailujärjestöjä kaikkialta maailmasta. Golfmatkailu onkin säilyttänyt suosionsa ja kasvaa edelleen. Välimeren maiden matkakohteisssa painopiste on siirtynyt takaisin Espanjaan ja Portugaliin. Myös Italia on lisäämässä osuuttaan. Matkat aiemmin suosittuihin Tunisiaan ja Egyptiin on valitettavasti lopetettu toistaiseksi kokonaan, ja myös Turkkiin on hyvin vähän lähtijöitä.

Suomen Golfseniorit oli messuilla perinteiseen tapaan Golfliiton osastolla, jossa meillä oli oma pöytä. Messuilla olikin aikamoinen vilske perjantaina ja lauantaina sunnuntain ollessa selvästi edellisiä päiviä hiljaisempi. Saimme messuilla suoraan lähes 80 uutta jäsentä, joista kolmasosa oli alle 55-vuotiaita miehiä, jotka voivat liittyä jäseniksi ikärajan laskettua miehillä tämän vuoden alusta viiteenkymmeneen vuoteen. Lisäksi jaettiin uusia esitteitämme ja juuri painosta tullutta Seniorigolfari 1/2017 -lehteä kiinnostuneille. Suurin osa uusista jäsenistämme liittyy nykyään suoraan netissä, jossa se tapahtuu hyvin vaivattomasti tästä linkistä.

Suomen Golfseniorit esitteli toimintaansa ja palvelujaan 60 vuotta täyttäneen Suomen Golfliiton osastolla. SGS:n tiskillä tehtävää hoitavat kuvassa Kristian Toivio ja Kari Hiukka. (Kuva: Paavo Reunanen)


Golfliiton osastolla oli muutenkin melkoisesti vilskettä, sillä messujen aikana lanseerattiin virallisesti käyttöön uusi eBirdie, sähköinen jäsenkortti. Se on ladattavissa iPhoneen ja kaikkiin Android-käyttöjärjestelmää käyttäviin puhelimiin. Valitettavasti se ei sovi Windows-puhelimiin.  Yksi päätöksenteon kriteereistä oli Microsoftin ilmoitus tuotetuen lopettamisesta Windows-puhelimille. Golfliitto ei siten olisi pystynyt takaamaan sovelluksen toimivuutta tulevaisuudessa. Jos pelaajan käytössä ei ole sopivaa puhelinta, hän voi pyytää omasta seurastaan todistuksen jäsenyydestä.

Kristian Toivio

24.03.2017
Talvipäivät unten mailla ja pölkkygolfin pauloissa

Suomen Golfseniorien talvipäivät tarttui tänä vuonna osuvasti ajankohtaiseen aiheeseen. Hiljattain julkaistu tutkimus suomalaisten nukkumisesta sai Vierumäellä vietetyssä tapahtumassa jatkoa, kun unitutkija, dosentti Henri Tuomilehto esitelmöi unen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille oman laajan tutkimusaineistonsa pohjalta.

Liikunnan osuus on talvipäivien ohjelmassa parina viime vuotena kasvanut, joten sitä herkkua oli tarjolla yllin kyllin sekä sisällä että ulkona. Lisäksi Lahden Golfin kentällä halukkaat pääsivät tutustumaan talviseen lajierikoisuuteen, pölkkygolfiin. Koko sunnuntain ohjelma oli puolestaan pyhitetty golfin lajiharjoitteluun ryhmissä ja kolmen pron ohjauksessa.

Tietoa oli talvipäiväväelle tarjolla Scandicin Vierumäen hotellin kokoussalissa, jonne kokoontui runsaat 80 golfsenioria.

 

Pelioikeuskenttiä vaihtoon, määrä entisellään

Talvipäivät avasi SGS:n varapuheenjohtaja Heikki Hallaranta puheenjohtaja Pertti Raimialan isännöidessä samaan aikaan pitkäkestoista golfseniorien jäsenmatkaa Portugalissa.

Tiiviissä alkaneen vuoden tilannekatsauksessa tulivat esille  jäsenkehitysodotukset miesseniorien ikärajan alennuttua 50 vuoteen, sen aiheuttamat sarjamuutokset kilpailutoimintaan, keskeiset jäsenpalvelut ja tapahtumat.

SGS:n pelioikeuskenttien määrä tulee pysymään Hallarannan mukaan tällä kaudella entisellään, mutta uutuudenviehätystä ja mielenkiintoa tarjontaan tuovat muutamat vireillä olevat kenttävaihdokset. Kauden lopullinen pelioikeuskenttälista on tarkoitus julkaista maaliskuun loppuun mennessä.

Jäsenistölle on luvassa tänäkin vuonna neljät riemukkaat kesäpäivät, joita järjestetään Kankaisten Golfissa Maskussa, Pickala Golfissa Siuntiossa, Lahden Golfissa ja Kokkolan Golfissa. Pickalassa on varauduttu todelliseen golfseniorien megatapahtumaan, sillä kesäpäivien pelikierrokselle on ennätyksellistä osanottajajoukkoa varten varattu kaksi kenttää.

Jäsentiedot ajan tasalle, lisää jäsentuotteita

Suomen Golfliitossa seniorien jäsenasioista vastaava Outi Kunttu muistutti osallistujia ja samalla koko SGS:n jäsenkuntaa yhteystietojen tarkistamisesta ja päivittämisestä ajan tasalle.

Kauden jäsenmaksu on lähetetty sähköpostiosoitteensa ilmoittaneille jäsenille, mutta kolmisensataa ei ole sitä lähetysraportin mukaan saanut, koska sähköpostiosoite on muuttunut, se on virheellinen tai sp-laatikko on täynnä. Jos jäsenmaksulaskua joku ei ole saanut, yhteystietojen tarkistus ja päivitys on paikallaan.

Toivomus on, että vielä perinteisen paperilaskun saajat ilmoittaisivat myös sp-osoitteensa ja siirtyisivät näin sähköisen tiedonjakelun piiriin. Yhteystietojen päivitys käy kätevästi verkkopalvelussa tästä linkistä.

SGS:n logotuotteita omalla toiminimellään toimittava Maili Soukka kertoi omassa tietoiskussaan, että puolitoista vuotta vuotta sitten alkanut kauppa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Tuotevalikoima on laajentunut jäsenpaidoista muun muassa takkeihin, neuleisiin ja laukkuihin. Uusia tuotetoiveitakin on tullut jäseniltä runsaasti, mutta kaikkeen kysyntään ei hänen mukaansa voida luonnollisestikaan vastata jo pelkästään pitkien toimitusaikojen vuoksi. Tälle kaudelle tilatut uudet muodin mukaiset jäsenpaidat tulevat myyntiin helmikuun lopulla.

Nyt on tarkkaa. Yrjö Tiura mittaa mittatikulla pallon etäisyyttä pölkystä Hilkka ja Aarni Piiraisen seuratessa vieressä.

Pölkkygolf tarjosi uuden lajielämyksen

Uutta ja erikoista talvipäivien ohjelmassa edusti ehdottomasti lahtelainen talvigolf. Lauantaina päivien avaustapahtumaksi merkittyyn pölkkygolfiin Lahden Golfin kentällä osallistui kolmannes koko talvipäivien osallistujajoukosta eli kolmekymmentä ennakkoluulotonta kokeilunhalusta golfsenioria. Useimmille talvinen golfkierros lumikentällä vain yhdellä valinnaisella mailalla pelaten olikin täysin uusi kokemus ja elämys.

Kaukaisimmat pelaajat tulivat talvisista maisemista Kainuusta. Kajaanin Golfia edustavat Hilkka ja Aarni Piirainen kertoivat humoristisesti paikalle tultuaan, että täytyyhän se kerran talvessa tehdä tehdä ainakin yksi pelimatka etelään. Pari kiersi ryhmässä oppaana toiminen Yrjö Tiuran kanssa "yhdeksänpölkkyisen" kentän kokemuksestaan innostuneena ja totesi kierroksen toimineen mainiona lähipeliharjoitteluna.

Kivan ja poikkeuksellisen golfelämyksen takasivat säänhaltija ja talkooväki. Pelipäiväksi sattui kohtuullinen talvisää, kun lämpötila oli asteen verran pakkasen puolella ja kentälläkin lunta sentään puolenkymmentä senttiä. Näistä aineksista Takkulan senorien uuttera talkooväki oli virittänyt vuosien kokemuksella kentän satametrisine väylineen ja tasaisiksi lanattuinen "valkioineen" oivaan pelikuntoon.

Hyvinvointia ja menestystä nukkumalla

Nukkumisen merkityksestä hyvinvoinnille luennoinut unitutkija, dosentti Henri Tuomilehto lukeutuu maamme harvoihin unihäiriöpotilaita päätyönään hoitaviin lääkäreihin. Alaa myös ulkomailla opiskellut ja nykyisin kahta Oivauni-klinikkaa johtava Tuomilehto on julkaissut aiheesta artikkeleita kansainvälisissä julkaisuissa ja perehtynyt laajasti esimerkiksi ammattiurheilijoiden unikäyttäytymiseen.

Tuomilehdon teesit ovat selkeät. "Hyvä uni takaa ladukkaan päivän. Kenenkään ei tarvitse tyytyä huonoon uneen, eikä uni siten saa olla esteenä hyvinvoinnille", hän toteaa. Samaa mieltä ovat ne viitisenkymmentä talvipäivien unikyselyyn ennakkoon vastannutta seniorigolfaria, jotka pitävät unen merkitystä hyvinvoinnille tärkeänä. Kyselyn tulokset myös osoittivat, että seniorigolfarit nukkuvat paremmin kuin suomalaiset huippu-urheilijat, vaikka juuri urheilijoilla on Tuomilehdon mukaan levolle erityistarve.

Päivittäinen hyvinvointi on mielen ja kehon energisyyttä. "Jokainen haluaa saavuttaa jotakin hyvällä jaksamisella, jota palautuminen tuottaa. Hyvä lopputulos edellyttää, että lepo ja rasitus ovat keskenään tasapainossa. Palautuminen on toki yksilöllistä, mutta se on myös taito, jota jokainen pystyy omin voimin ja toimin parantamaan", Tuomilehto valistaa.

Talvipäivillä luennoinut dosentti Henri Tuomilehto on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia unitutkijoita.

Valtaosa suomalaisista nukkuu liian vähän. Tämä on asiantuntijan mukaan kiistaton tosiasia kuten sekin, ettei arkisin syntynyttä univajetta pystytä viikonloppuisin korvaamaan. Usein uni unohdetaan, kun hyvinvoinnista puhutaan. Säännöllinen, virkistävä ja laadukas uni kuuluu kuitenkin kiinteästi hyvinvoinnin kolmiyhteyteen reippaan liikunnan ja terveellisen ruokavalion kanssa.

Helppo ja hyvä tapa parantaa suoritusta on lisätä nukkumisaikaa. Unitutkijan ohje menestykseen ja tulokselliseen toimintaan on yksinkertainen: "Arvosta lepoa ja anna unelle mahdollisuus!"

Avaa uniluentotiivistelm&aum