Vierumäen talvipäivillä tavattiin tuttuja ja tutustuttiin uusiin tuttavuuksiin

Iloiset pickalalaiset Marja ja Aila
Iloiset pickalalaiset Marja ja Aila
  • Iloiset pickalalaiset Marja ja Aila
  • Toistasataa kuulijaa ja Heikki ja Ari estraadilla
  • Matti Teiska toi Katinkullan terveiset talvipäiville
  • Yökerhon tanssitauolla Aila, Matti, Liisa, Heikki, Soili ja Arja
  • Golfjoogan suosio yllätti, 65 osallistujaa tutustui lajiin.
  • Oikea ote on hyvän putin perusta
  • Nuorekas sielu nuorekkaassa kehossa
  • Keilauksessa oli kaatolupa kymmeneen keilaan
  • Talvipäivien kuulijakuntaa
  • Puttiteorian oppitunti

Viikonloppuna 2. - 3.2. vietetyille SGS:n talvipäiville osallistui toista sataa senioria. Tapahtuma oli yhdistelmä kiinnostavista luentoaiheista, hyvistä esiintyjistä ja monipuolisesta ohjelmasta ja nämä ilmeisesti olivat ne vetonaulat, jotka vetivät Vierumäelle senioreita ympäri Suomea. Ensimmäisenä päivänä opimme uusia golfsääntöjä ja niiden kiemuroita, etsimme tuloksetta golfin syvintä olemusta sekä karistimme ennakkoluulojamme joogan ja golfin yhteenkuuluvuudesta. Luentojen jälkeen ennen illallista oli varattu tilaisuus keilailuun tai golfjoogaan. Omatoimiselle ulkoilulle olosuhteet olivat myös oivalliset, varsinkin hiihtäjille hankea oli varattu riittävästi suksien alle. Toisena päivänä kävimme opettajien johdolla pikaisesti läpi oikeaoppisen svingi- ja puttaustekniikan.

Ari Mustonen ja Heikki Hallaranta avasivat talvipäivät ja toivottivat kaikki tervetulleiksi sekä totesivat meitä olevan paikalla ankarista talviolosuhteista piittaamatta ennätysmäärä eli 122 ilmoittautunutta. Avauspuheissaan he lyhyesti kertoivat viime vuoden menneen suunnitelmien mukaan ja tämän kauden tavoitteena on herätellä passiivisia senioreita mukaan jäsenhankintakampanjalla. Houkuttimena on mm. saada lisää uusia edullisia pelioikeuksia. Kilpailutoimintaan myös panostetaan ja ensi kesäksi onkin jo sovittu yli 60 virallista kisaa käytäväksi.

Sääntöguru Arto Teittinen kertoi uusista säännöistä ja niiden sovelluksista. Esitys oli innostava ja herätti yleisön vilkkaasti kyselemään uusien sääntöjen tulkinnoista. Sääntökirja ja pelaajaopas on suomennettu ja painettu kansien väliin. Myös golfliiton sivuilta https://golf.fi/pelaajalle/saannot/ löytyy samat asiat ja niihin kannattaa perehtyä ennen kauden alkua, jotta välttyy tyhmiltä virheiltä. Sääntöjen tulkinnat tullevat pitämään keskustelua yllä vielä pitkään, niin pelissä kentällä kuin jälkipelissä klubillakin. Droppaus, lipputanko, esteet ja pallon etsintä lienevät eniten muuttuneet pykälät.
- Ovatko kaikki muutokset järkeviä, se on sivuseikka, oleellista on pelata sääntöjen mukaan, totesi Arto yhteenvetona sääntökeskustelulle.
Ready Golf -aate oli lyhyesti esillä luennon päätteeksi. Sen voi kiteyttää lauseeseen ”ole heti valmis” ja se tarkoittaa pelin nopeuttamista turhista äkseerauksista luopuen ja lyöntivuorojen tiukasta järjestyksestä joustaen.

Seppo Palmisen teemana oli etsiä ja löytää golfin syvin olemus. Tehtävän asettelu jo loi mielikuvan vaikeasta tehtävästä, mutta Sepon kirjoja selaamalla ja niiden uumenia penkoen ehkä päästiin aika lähelle ratkaisua. Lopullinen yksiselitteinen vastaus jäi kuitenkin löytämättä ja etsinnän viimeistely jäikin osallistujille mietittäväksi.
Luennon punaisena lankana oli kertoa, mikä on oikea asenne golfiin.
- Se on leikkiä, joka huonosti sopii tosikoille, täydellisyyteen pyrkiville perfektionisteille, kaiken tietäville mullqvisteille ja virheitä sietämättömille pelaajille.
- Hyvin se sopii niille, jotka nauttivat siitä, pelaavat hymyillen ja antavat itselleen virheet anteeksi.
Onneksemme me seniorit kuulumme jälkimmäiseen ryhmään?

Alustavaan luento-ohjelmaan oli lisätty golfjooga ja siitä meille kertoi Susanne Ropponen. Susanne on golfjoogan perustaja ja nykyisin myös sen opettaja. Harvalla osallistujalla oli ennakkoon käsitystä golfjoogasta. Vakuuttavan esityksen jälkeen moni tunsi asian omakseen tai ainakin mielenkiintoa sitä kohtaan ja luennon jälkeisillä tutustumistunneilla vieraili 65 harrastajaa, joista valtaosa ensikertalaisia . Susannen kertoman mukaan golfjooga rentouttaa lihaksia, kehittää niiden yhteistyötä ja parantaa golfin liikesarjojen hallintaa. Eipä siis ihme, että monessa illallispöydässä pääpuheenaihe oli golfjooga.
Golfjoogan verkkokurssista löytyy linkki ja tarjous meidän kotisivuiltamme, http://www.suomengolfseniorit.fi/joogaa.

Mitäs pidit talvipäivistä?
Pari jutustelua osallistujien kanssa

Matti Teiska,
Katinkulta Golf
Sotkamon sopukoilta saapuneen, Katinkulta Golfia kotikenttänään pitävän Matti Teiskan kanssa juttelimme harkkojen ohessa talvipäivien annista. Matti on ollut talvipäivillä usein ennenkin ja ohjelma sekä osittain asiatkin olivat odotusten mukaiset. Tuttujen tapaaminen, kuulumisien vaihtaminen ja uusien toiminta-ajatusten noutaminen on luentojen ohella se vetovoima, joka saa seniorivetäjän matkaamaan Sotkamosta saakka Vierumäelle. Kotiseurassaan Katinkulta Golfissa Matti on monessa mukana, niin hallituksessa kuin vetämässä klubi- ja senioritoimintaakin. Talvipäivien golfjooga olisi kyllä Mattia kiinnostanut, mutta uusittu lonkkanivel ei vielä spagaattiin taivu, joten keilailu vei tällä kertaa joogasta voiton. Hiihtokin kuuluu Matin talvisiin harrastuksiin, mutta nyt ei suksia tullut matkaan. Luentoja Matti piti kiinnostavina ja hyödyllisinä.
Mitä toiveita jättäisit talvipäivien vetäjille?
- Olisi kiva kuulla miten muissa seuroissa senioriasiat hoidetaan. Muutamasta seurasta kuultu puheenvuoro avartaisi ja antaisi vinkkejä omien, usein luutuneiden toimintatapojen uudistamiseen. Matilla oli myös mielenkiintoinen toive. -Golfseuroillakin on nykyään omat kotisivunsa ja ne kaikki ovat niin erilaisia, että yksinkertaisenkin asian etsimisessä helposti tuskastuu ja antaa asian olla. Kovasti etsimistä helpottaisi, jos kotisivujen formaatti olisi kaikilla seuroilla samankaltainen. Talvipäivien antiin Matti oli hyvin tyytyväinen ja todennäköisesti tapaamme ensi vuonna uudestaan.

Marja Laosmaa, Aila Geijer,
Pickala Golf
Yökerhoa etsiessämme tapasimme Marja Laosmaan ja Aila Geijerin. Humpan ja valssin välissä kuulimme, että he ovat ensimmäistä kertaa SGS:n talvipäivillä ja siitä aiheesta pääsimme heti eteenpäin ja sovimme tapaamisen seuraavalle päivälle ja rauhallisempaan ympäristöön. Onhan ensikertalaisen kommentit aina mielenkiintoista kuultavaa. Marja ja Aila ovat kokeneita golfareita, kummallakin aktiivisia golfvuosia takana yli kahdenkymmenen. Kotikenttänä heillä molemmilla on Pickala Golf, jossa Marja on ollut ladykapteenikin muutaman vuoden ajan. SGS:n järjestämillä matkoilla he ovat olleet, mutta kesäpäivät on vielä kokematta ja talvipäivilläkin nyt ensimmäistä kertaa.
Mistä syttyi kipinä lähteä Vierumäelle?
- Ennen joulua asia meillä molemmilla mielessä käväisi, mutta se jäi muiden kiiruiden jalkoihin ja uudestaan havahduimme vasta SGS:n tammikuiseen uutiskirjeeseen ja varasimme paikkamme päiviltä silloin. Vierumäki myös paikkana houkutti, sillä olemme täällä olleet lukemattomia kertoja, tosin muissa merkeissä, ja tänne tulimme kuin toiseen kotiin. Emme myöskään halunneet uuvuttaa itseämme varhaisella aamuajolla lauantaina, joten saavuimme tänne jo perjantai-iltana. Ruokahan täällä on aina ollut erinomaista, joten sekin veti meitä puoleensa.
Miltäs nyt tuntuu?
- Oikein hyvältä. Luennot, esiintyjät ja asiat olivat enimmäkseen mielenkiintoisia. Ohjatun liikunnan aikana tutustuimme golfjoogaan ja se nappasi heti kiinni. Siihen saattaa tulla riippuvuus. Hiukan vilkkaampaa iltaohjelmaa jäimme kaipaamaan, sillä kokemuksemme talvisilta laskettelumatkoilta ovat hieman vauhdikkaammat. Vierumäen tanssilattialla ei todella ollut tungosta.
- Golfopastus jäi myös aika pintapuoliseksi, mutta sen ymmärtää näin ison ryhmän ollessa kyseessä. Kotiin lähdemme oikein hyvän mielen kanssa ja ensi vuonna tapaamme taas, ellei sitten jo kesäpäivillä.

Matti Santanen