Talvipäivät haki uutta virtaa Helsingin Vuosaaresta

Suomen Golfseniorit ravisteli rohkeasti tapahtumaperinteitä ja toi talvipäivät tänä vuonna kokeilumielessä pitkäaikaisesta pitopaikasta Vierumäeltä Helsingin Vuosaareen.

Paikan vaihdolla SGS yritti puhaltaa uutta kipinää talvisen tapahtuman hiipuneeseen osallistumisaktiivisuuteen. Vaikka puitteet kaikin puolin toimivat ja päivien pääluentokin puhutteli jokaista golfaria, osanotto jäi yllättävän vaisuksi. Järjestäjien harmiksi talvipäiville saapui vajaat viisikymmentä golfsenioria, mikä määrä on puolet tapahtuman muutaman vuoden takaisesta ennätysyleisöstä.

Talvipäivien uutena tukikohtana ja majoituspaikkana toimi Vuosaaren luonnon keskellä merellisessä maisemassa sijaitseva hotelli Rantapuisto, entinen Yhdyspankin komea koulutuskeskus. Tapahtuman liikunnallinen osuus keskittyi puolestaan Vuosaaren urheilutalolle ja sunnuntain ohjelma lajiharjoitteluineen ja -koulutuksineen hulppeaan Planmeca Golf Areenaan.

Uudistuksin uuteen vuoteen

Talvipäivät avasi 300-paikkaisessa auditoriossa Suomen Golfseniorien uusi puheenjohtaja Heikki Hallaranta. Tervehdyksessään ja tiiviissä tilannekatsauksessaan yhdistyksen päällysmies totesi SGS:n viime vuoden toteutuneen hyvin niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin. Tämä vuosi tuo mukanaan muutamia uudistuksia, kuten SGS:n uudet verkkosivut vielä tämän kevään aikana ja pelaajien toiveisiin perustuvat kilpailumuutokset.

Tapahtumapaikaksi valitun Vuosaaren nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä tilaisuudessa kävi kertomassa Visit Vuosaari -hankkeen tuottaja Pekka Pirkkala. Tutkija ja tietokirjailija Matti Lipponen johdatti seniorit reilun tunnin kestäneellä kävelykierroksella luontoon tarinoiden alueen ja sillä sijaisevien huviloiden historiasta.

Iho ja aurinko lauantailuentona

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo tarttui lauantain esitelmässään jokaista golfaria koskettavaan vakavaan aiheeseen. Vaikka aurinko on ihanan lajin kannalta monessa miessä iloinen ja positiivinen tekijä d-vitamiinin lähteenä tai vaikkapa mielialan kohottajana, sillä on myös vaarallinen puolensa. Hän muistutti, että tilastojen mukaan Suomessa kaikkien ihosyöpien määrä kasvaa joka vuosi. Vertailuikohtana tuli esiin Australia, missä kehitys on puolestaan päinvastainen muuttuneiden asenteiden ja menettelytapojen ansiosta. Auringolta kannattaa suojautua, Vaalamo viestitti.

Golfarin on syytä tuntea ihotyyppinsä ja tiedostaa ultraviolettisäteilyn määrä. Syöpäriski kasvaa mitä herkemmin iho auringossa palaa ja mitä korkeammaksi uv-indeksi kohoaa. Luennoitsijan mukaan uv-indeksiä kannattaakin tarkkailla, sillä suojautumisen tarve alkaa kolmen kohdalla. Suomessa indeksi voi kohota korkeimmillaan seitsemään, jolloin ultraviolettisäteily luokitellaan jo voimakkaaksi.

Sateenvarjo suojaa auringossakin

Hyvä suojautuminen auringolta on Vaalamon mukaan varmin tae välttyä ultravuolettisäteilyn aiheuttamilta vakavilta ihosairauksilta. Ihoa on syytä suojata vaatetuksella, päähineellä ja aurinkovoiteella sekä silmiä aurinkolaseilla. Mainio keino on myös levittää sateenvarjo aurinkosuojaksi ja varmimpana vakuutena välttää pelaamista aurinkoisina kesäpäivinä kello yhdentoista ja viidentoista välillä, jolloin uv-säteily on voimakkaimmillaan. Pilvipoutainen päivä saattaa olla petollinen, eikä siis siten poista suojauksen tarvetta.

"Ruskettuneen ihon oma suojakerroin voi olla korkeintaan neljä, joten se ei missään tapauksessa annaa riitävää suojaa uv-säteilyltä", Vaalamo totesi. Aurinkovoidetta on syytä käyttää ja nimenomaan sellaista, jonka suojakerroin on vähintään kaksikymmentä. Voidetta kannattaa levittää pelipäivänä iholle reilusti aamutoimien jälkeen ja lisätä sitä tarvittaessa pelikierroksen aikana. Esimerkiksi runsas hikoilu antaa aihetta voiteen lisälevitykseen.

Golfkoulutusta kolmessa kohteessa

Planmeca Golf Areena toimi sunnuntain ohjelman päänäyttämönä. Maamme suurin golfhalli neljäntuhannen neliön tiloineen tarjoaa lajiharjoitteluun mainiot mahdollisuudet. Kahdesta kerroksesta löytyy yhteensä yli kolmekymmentä lyöntipaikkaa ja seitsemänsadan neliön lähipelilueella on ilo hioa puttia ja chippiä.

Areena onkin saanut golfareilta suotuisan vastaanoton, mistä kertovat kävijämäärät. Hallissa harjoittelee arkisin keskimäärin sata golfaria päivässä, viikonlopun vilkkaimpina päivinä kävijöitä on ollut jopa neljäsataa.

Talvipäiville osallistuneet seniorit saivat kolmessa ryhmässä opastusta draiviin, puttiin ja chippiin. Koulutuspisteissä opettajina toimivat prot Jouni Simanainen, Henri Salonen ja Riku Willman. Ohjelmaan sisältyi myös simulaattorissa lähimmäksi lippua -kisa 113-metrisellä par kolmosella. Kisan voitti Tuusulan Golfklubin Esko Salomäki lyömällä pallon kolmen metrin päähän lipusta.

Reilun kolmen tunnin asiantuntevasta koulutuksesta ja treeneistä kylläiset golfseniorit siirtyivät Planmeca Areenalta vielä Vuosaari Golfin klubin Links-ravintolaan talvipäivien päätöslounaalle. Sen yhteydessä kaksipäiväisen tapahtuman järjestelyistä vastanneet Paavo Reunanen ja Maili Soukka kehottivat osallistujia kiitosten kera antamaan palautetta talvipäivien jatkopäätöksen tueksi.

Teksti ja kuvat: Seppo Rönkkö