SGS määritti toiminnan suuntaviivat vuoteen 2025 saakka

Vaihtelun vuoksi Open Forum ja vuosikokous pidettiin Helsingin asemesta Hyvinkäällä. Hotelli Sveitsin tiloissa toimivaan elokuvateatteriin kokoontui kuutisenkymmentä senioria.
Vaihtelun vuoksi Open Forum ja vuosikokous pidettiin Helsingin asemesta Hyvinkäällä. Hotelli Sveitsin tiloissa toimivaan elokuvateatteriin kokoontui kuutisenkymmentä senioria.
  • Vaihtelun vuoksi Open Forum ja vuosikokous pidettiin Helsingin asemesta Hyvinkäällä. Hotelli Sveitsin tiloissa toimivaan elokuvateatteriin kokoontui kuutisenkymmentä senioria.
  • Pertti Raimiala sai vuosikokouksessa kutsun SGS:n kunniapuheenjohtajaksi ja siitä kukkaset ja halauksen SGS:n Anneli Tuomiselta.
  • Open Forumissa haettiin pro Petri Parviaisen opastuksella oikeaa puttiasentoa. Mannekiinina toimi SGS:n Ari Mustonen.

Suomen Golfseniorien lähivuosien keskeiset kehittämishaasteet liittyvät jäsenpalveluihin. Yhdistyksen vuosikokouksessa Hyvinkäällä  esitellyn strategian mukaan seuraavan seitsemän vuoden aikana tarkoitus on luoda uusia houkuttelevia jäsenpalveluja ja saada entisetkin palvelemaan yhä useampaa seniorigolfaria. Haasteeseen SGS vastaa esimerkiksi lisäämällä hallitusti ja alueellisesti tasapainottaen kysyttyjä ja innokkaasti käytettyjä pelioikeuksia.

Muita toiminnan painopistealueita vuoteen 2025 ulottuvassa ja vuosittain päivitettävässä strategiassa ovat muun muassa kilpailujärjestelmän ylläpito ja kehittäminen, SGS:n ja seurojen senioritoimikuntien välisen yhteistyön tiivistäminen sekä golfliikunnan terveysvaikutusten ja muun sosiaalisen yhdessäolon huomioiminen toiminnassa entistä näkyvämmin.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana SGS:n jäsenmäärä on kaksinkertaistunut. Maltillisesti sen uskotaan kasvavan myös tulevana strategiakautena. Kunnianhimoisena pyrkimyksenä on, että viestintä tavoittaa kaikki jäsenet ja muutkin maamme seniori-ikäiset golfarit.

Pertti Raimialasta kunniapuheenjohtaja

Hotelli Sveitsin tyylikkäästi uudistetuissa tiloissa 27. huhtikuuta pidettyyn vuosikokoukseen sisältyi myös juhlahetki, kun yhdistyksen edellinen puheenjohtaja Pertti Raimiala sai uuden puheenjohtajan Heikki Hallarannan esittämin saatesanoin ja kiitoksin kutsun Suomen Golfseniorien kunniapuheenjohtajaksi. Kolmetoista vuotta yhdistystä palvellut ja kymmenen vuotta sitä ansiokkaasti ja menestyksekkäästi puheenjohtajana luotsannut Raimiala osoitti kiitokset paitsi nykyiselle SGS:n hallinnolle myös koko golfsenioriväelle rakentavasta ja miellyttävästä yhteistyöstä.

SGS:n hallituksen jäsenen Anneli Tuomisen kukittama kunniapuheenjohtaja sai heti kutsun pöydän taakse johtamaan kokousta. Hyväksyttyjen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen mukaan SGS:n viime vuoden toiminta toteutui suunnitellusti ja kaikin puolin myönteisesti. Esimerkiksi budjetoitu jäsenmäärä ylittyi, samoin taloudenhoidossa kirjanpidollinen tulos näyttää yli 15.000 euron ylijäämää pääasiassa kilpailutoiminnasta säästyneiden varojen ansiosta.

Kolmen vuoden EM-kisaprojekti

Ennen vuosikokousta tapahtumapäivän ohjelmaan kuuluneessa Open Forumissa kuudenkymmenen seniorin osallistujajoukko sai tietoa SGS:n omien ajankohtaisten asioiden lisäksi uusista golfmatkapalveluista ja -kohteista sekä arvokkaita vinkkejä alan ammattilaiselta puttaamisesta.

SGS:n puheenjohtaja Heikki Hallaranta esitteli yleisölle kolme vuotta sitten alkanutta ja järjestelytoimikunnalta paljon ponnistelua vaatinutta EM-kisaprojektia, joka huipentuu tänä vuonna 7.-10. elokuuta Hämeenlinnassa.

Aulangon ja Tawastin kentillä käytäviin ESGA:n EM-joukkuekilpailuihin osallistuu kaikkiaan kaksikymmentäkaksi maata, joten mukana ovat 258 pelaajan voimin kaikki ESGA:n jäsenmaat Tanskaa ja Bulgariaa lukuunottamatta. 

Uutta tarjontaa golfmatkamarkkinoilla

Golfseniorit kuuluvat tänä päivänä lajimatkoja järjestävien yritysten kosiskelluimpaan kohderyhmään. Perinteisen ja vakiintuneen tarjonnan oheen kuopiolainen Ykkösmatkat tuo uutena palveluna nyt avec-golfmatkat.

Uudentyyppiset pelimatkat on tarkoitettu nimenomaan sellaisille pareille, joista toinen golfaa ja toinen ei, mutta joka kuitenkin lähtisi golfmatkalle mukaan kokemaan ja näkemään jotain muuta mukavaa ja mielenkiintoista. Uutuutta esitelleen Ykkösmatkojen ja Ykkösgolfin edustajan Petteri Antikaisen mukaan golfarin matkalla pelatessa avec samaan aikaan tutustuu retkillä kulttuurikohteiseen ja alueen nähtävyyksiin.

Valmiiksi räätälöitynä tarjolla on jo ensi syksynä viiden päivän matka Sloveniaa. Tukikohtana toimii Adrianmeren rannalla sijaitseva viehättävä Portorozin pikkukaupunki, josta golfari käy pelaamassa Slovenian lisäksi Italiassa ja Kroatiassa. Vastaavasti kumppani retkeilee samaan aikaan Venetsiassa ja Istrian niemimaalla ja tutustuu paikalliseen viinituotantoon maistiaisten kera. Kysynnän mukaan avec-matka voi suuntautua myös eksoottisiin kohteisiin kuten Kenian Mombasaan tai satujen saarelle Islantiin.

Golfbuumi kasvussa Pietarin alueella

Muutaman vuoden ajan venäläisiä golfareita on vieraillut vilkkaasti etenkin Itä-Suomen golfkentillä. Nyt virta on viemässä myös päinvastaiseen suuntaan, kun Pietarin lähettyville on valmistunut kasvavan golfbuumin myötä kolme uutta kenttä. Näistä etenkin kolme vuotta sitten avattu Gorki Golf & Resort houkuttelee suomalaisgolfareita näyttävästi tutustumaan itänaapurin lajitarjontaan. SGS on solminut resortin kanssa sopimuksen, joka tarjoaa jäsenille lounaisvenäläisessä kyläyhteisössä erilaisia majoitus- ja golfpaketteja edulliseen hintaan.

Gorki Golf & Resortin valtuuttama suomalaisedustaja Juhani Kallinen kertoi Open Forumissa, että kohteessa on mainio tilaisuus tutustua skottihenkiseen sisämaan links-kenttään. Suomalaisen Lassi-Pekka Tilanderin suunnittelemalla kentällä on tilaa ja avaruutta yllin kyllin, eivätkä ainakaan puut ole pelaamisen esteenä. Kaksi niitä vain löytyy ja ne molemmat samalla nelosväylällä.

Mikäli Gorki kiinnostaa, samaan matkaan kannattaa Kallisen mukaan yhdistää myös vierailu runsaasta kulttuuritarjonnastaan ja upeasta arkkitehtuuristaan tunnetussa Pietarissa.

Pelinomaista puttiharjoittelua

Puttaamiseen perehtynyt golfpro Petri Parviainen jakoi hotelli Sveitsin yhteydessä toimivan Bio Rexin elokuvateatterissa istuneelle senioriväelle kokemusperäistä tietoa golfin kiinnostavasta ja usein myös kiukuttavasta osa-alueesta. Parviainen nosti heti alkuun esiin Ben Hoganin aikoinaan esittämän näkemyksen, jonka mukaan on aivan toinen asia lennättää palloa ilmassa kuin vierittää sitä maata pitkin. Kaikki neljä majoria vähintään kerran voittanut yhdysvaltalainen lajilegenda koki, että golfissa on kyse kahdesta eri pelistä.

Täsmennys tuli myös usein kuultuun hokemaan, että putti on puolet pelistä. Puttaamista selvittäneen golfpron mukaan putin osuus pelistä on neljäkymmentä prosenttia. Tästä todisteena toimivat tilaisuudessa suomalaisten golfammattilaisten Mikko Ilosen, Mikko Korhosen ja Tapio Pulkkasen tulokset alkuvuodesta Kiinassa pelatussa kilpailussa. Saman kaavan mukaan voidaan laskea, että kahdeksankymmenen lyönnin tuloksesta puttien määrä on odotusarvona 32 ja yhdeksästäkymmenestä lyönnistä 36.

Laukaan Peurunkagolfin pro näkee puttaamisessa neljä avainasiaa, jotka ovat oikea linja, vauhtikontrolli, tähtääminen ja oikea starttilinja. Kun nämä kaikki osa-alueet ovat kohdallaan, pelaaja voi Parviaisen mukaan odottaa kunnon tulosta.

Peli on kokonaan eri tilanne kuin satunnainen ja suunnittelematon puttiharjoittelu lähipelialueella. Harjoittelunkin pitäisi olla siis vaihtelevaa ja pelinomaista ja huomio kiinnittää viheriön lukemiseen, kallistuviin putteihin, vauhtiharjoitteluun, erimittaisiin putteihin ja painetilanteisiin.

Teksti ja kuvat: Seppo Rönkkö