Seniorien Ryder Cup 2019

Senior Ryder Cupin iloiset voittajat ja yhtä iloiset hopealistit
Senior Ryder Cupin iloiset voittajat ja yhtä iloiset hopealistit

Lakiston kenttä tarjosi 20.5.mainiot puitteet seniorien vuoden Ryder Cupille aurinkoisen ja jopa helteisen sään vallitessa. Kuudennen kerran pelattava Uusimaan ja Muun Suomen välinen ottelu oli jälleen kerännyt Suomen parhaita senioripelaajia valitsijakapteenien Ari Vauhkosen ja Juha Selinin johdolla kamppailemaan arvokkaasta kiertopalkinnosta.
Aamupäivällä pelatut Fourball paripelit päättyivät tasatulokseen 3-3. Kuten usein aikaisemminkin ratkaisu siis jäi single-pelien varaan. Iltapäiväpeleissä oli jaossa 12 pistettä kun joukkueiden 12 pelaajaa pelasivat ennalta määritellyn kaavion mukaan reikäpeliä toisiaan vastaan. Jännitys säilyi aivan loppumetreille, kun useat peliparit joutuivat kiertämään 18 reikää ennen kuin ratkaisu löytyi.
Uudenmaan joukkue keräsi single-peleistä 5.5 pistettä ja Muun Suomen 6.5 pistettä. Näin ollen Muu Suomi piti pintansa tälläkin kertaa ja voitti pistein 9.5 – 8.5.
Onnea voittajille ja kiitokset Lakisto Golfille hyvin järjestetystä kisasta.
Teksti Kyösti Puustinen,
Kuva Kari Hiukka

Historiaa:

Vierumäen Cooke -kentällä vuonna 2014 alkanutta Senioreiden Ryder Cup -kisaa on käyty hyvin tasaväkisesti, otteluvoittojen ollessa 3 – 2 Muun Suomen eduksi ja tiukkaa ja tasaväkistä taistoa on taaskin odotettavissa. Pääosissa ovat Suomen parhaat M50 ja M65 sarjojen pelaajat,  mm. Uudenmaan joukkueessa on neljä Euroopan mestaria Hämeenlinnan kisoista vuodelta 2018.
Viime vuonna Kymen Golfissa käyty kisa päättyi tasatulokseen 9 - 9 ja voittomalja jäi Muun Suomen joukkueen huomaan.
Joukkueiden valitsijakapteeneina ovat toimineet Uudenmaan osalta Ari Vauhkonen ja Muun Suomen osalta Juha Selin.

Juhan valinnat (Muu Suomi):
Antti-Pekka Kaarna, Jaakko Malinen, Matti Moilanen, Matti Mäkivirta, Alpo Mäntykorpi, Juha Selin, Veijo Suomela,
Markku Utti, Petri Jyräs, Pasi Piispa, Jari Leppänen, Jukka Sutelainen.
Kari Hiukka, kapteeni

Arin valinnat (Uusimaa):
Risto Hotti, Timo Huuhtanen, Peter Kaske, Juha Koponen, Jukka ”Paco” Lehtonen, Kari Nyman, Leo Savonen, Ari Vauhkonen, Kari ”Hude” Huttunen, Seppo Pakola, Timo Pulkkinen ja Jussi Särkkä.
Kyösti Puustinen, kapteeni

Mikä on Senioreiden Ryder Cup ja miten sitä pelataan?

Ryder Cup on vuosittain järjestettävä kilpailu, joka käydään Uudenmaan ja Muun Suomen joukkueiden välillä kotikentän vaihtuessa vuosittain.
(Uusimaa on golfliiton alue 2 ja Muu Suomi alueet 1 ja 3-6).
Valitsijakapteenit kutsuvat joukkueisiinsa vähintään 12 pelaajaa, joista neljän pitää täyttää 65 ikäluokan vaatimukset.

Pelimuodot:

Kaikki pelit pelataan reikäpeleinä. Aamupäivällä käydään 6 fourball-ottelua ja iltapäivällä 12 singeliottelua. Valitsijakapteenit nimeävät joukkueensa pelijärjestyksen ennakkoon siten, että 65-sarjaan kuuluvat pelaajat starttaavat ensin sekä aamu- että iltapäivällä. Singelipeleihin voidaan pelaajia tarvittaessa vaihtaa ilman erityistä syytä, jolloin joukkueisiin voidaan nimetä enemmänkin kuin 12 pelaajaa. Myös joukkueiden valitsijakapteenit voivat olla pelaavassa kokoonpanossa.

Pisteet ja Ryder Cup-patsas

Jaossa on 18 pistettä. Voitosta saa yhden pisteen ja tasatuloksesta puoli pistettä, sillä jatkoreikiä ei pelata. Joukkueen voittoon ja kiinnitykseen vuodeksi Ryder Cup kiertopalkintoon tarvitaan vähintään 9,5 pistettä.  Jos tulos on joukkueiden välillä tasan, jää patsas hallitsevalle eli edellisen vuoden mestarille.
Ikuisesti kiertävän Ryder Cup- kiertopalkinnon lahjoittivat tämän kilpailun alullepanijat Kari Nyman ja Veijo Suomela.

Kyösti Puustinen/ms