Senioreiden Ryder Cup 2019 ratkaistaan Lakistossa

Uudenmaan pelaajat Lakiston kentällä, kuvassa vasemmalta: Juha Koponen, Kari "Hude" Huttunen, Ari Vauhkonen (valitsijakapteeni) ja Kari Nyman.
Uudenmaan pelaajat Lakiston kentällä, kuvassa vasemmalta: Juha Koponen, Kari "Hude" Huttunen, Ari Vauhkonen (valitsijakapteeni) ja Kari Nyman.
  • Uudenmaan pelaajat Lakiston kentällä, kuvassa vasemmalta: Juha Koponen, Kari "Hude" Huttunen, Ari Vauhkonen (valitsijakapteeni) ja Kari Nyman.
  • Kiertopalkintopokaali viime vuoden isäntien sylissä
  • Tästä kaikki alkoi, Vierumäellä 2014
  • Ryder-pokaalikotka ei tee pesää, - se on tarkoitettu kiertämään
Tämän vuoden ottelu Uudenmaan ja Muun Suomen välillä pelataan Suur-Helsingin Golfin Lakiston kentällä maanantaina 20.5.2019.

Lakiston kiistelty ja kiitetty kenttähän on alunperin paremmin viihdealalla tunnetun Ere Kokkosen käsialaa, mutta vuosina 2010 – 2013 kenttää tuhdisti uudistettiin. Silloin muutamaa vanhaa kikkaväylää muotoiltiin uudelleen sekä avattiin myös täysin uusia väyliä. Uusimisen jälkeen on kenttä tullut monelle seniorille tutuksi useiden SGS:n seniorikisojen pitopaikkana.

Vierumäen Cooke -kentällä vuonna 2014 alkanutta Senioreiden Ryder Cup -kisaa on käyty hyvin tasaväkisesti, otteluvoittojen ollessa 3 – 2 Muun Suomen eduksi ja tiukkaa ja tasaväkistä taistoa on taaskin odotettavissa. Pääosissa ovat Suomen parhaat M50 ja M65 sarjojen pelaajat,  mm. Uudenmaan joukkueessa on neljä Euroopan mestaria Hämeenlinnan kisoista vuodelta 2018.
Viime vuonna Kymen Golfissa käyty kisa päättyi tasatulokseen 9 - 9 ja voittomalja jäi Muun Suomen joukkueen huomaan.
Joukkueiden valitsijakapteeneina ovat toimineet Uudenmaan osalta Ari Vauhkonen ja Muun Suomen osalta Juha Selin.

Juhan valinnat (Muu Suomi):
Antti-Pekka Kaarna, Jaakko Malinen, Matti Moilanen, Matti Mäkivirta, Alpo Mäntykorpi, Juha Selin, Veijo Suomela,
Markku Utti, Petri Jyräs, Pasi Piispa, Jari Leppänen, Jukka Sutelainen.
Kari Hiukka, kapteeni

Arin valinnat (Uusimaa):
Risto Hotti, Timo Huuhtanen, Peter Kaske, Juha Koponen, Jukka ”Paco” Lehtonen, Kari Nyman, Leo Savonen, Ari Vauhkonen, Kari ”Hude” Huttunen, Seppo Pakola, Timo Pulkkinen ja Jussi Särkkä.
Kyösti Puustinen, kapteeni

Mikä on Senioreiden Ryder Cup ja miten sitä pelataan?

Ryder Cup on vuosittain järjestettävä kilpailu, joka käydään Uudenmaan ja Muun Suomen joukkueiden välillä kotikentän vaihtuessa vuosittain.
(Uusimaa on golfliiton alue 2 ja Muu Suomi alueet 1 ja 3-6).
Valitsijakapteenit kutsuvat joukkueisiinsa vähintään 12 pelaajaa, joista neljän pitää täyttää 65 ikäluokan vaatimukset.

Pelimuodot:

Kaikki pelit pelataan reikäpeleinä. Aamupäivällä käydään 6 fourball-ottelua ja iltapäivällä 12 singeliottelua. Valitsijakapteenit nimeävät joukkueensa pelijärjestyksen ennakkoon siten, että 65-sarjaan kuuluvat pelaajat starttaavat ensin sekä aamu- että iltapäivällä. Singelipeleihin voidaan pelaajia tarvittaessa vaihtaa ilman erityistä syytä, jolloin joukkueisiin voidaan nimetä enemmänkin kuin 12 pelaajaa. Myös joukkueiden valitsijakapteenit voivat olla pelaavassa kokoonpanossa.

Pisteet ja Ryder Cup-patsas

Jaossa on 18 pistettä. Voitosta saa yhden pisteen ja tasatuloksesta puoli pistettä, sillä jatkoreikiä ei pelata. Joukkueen voittoon ja kiinnitykseen vuodeksi Ryder Cup kiertopalkintoon tarvitaan vähintään 9,5 pistettä.  Jos tulos on joukkueiden välillä tasan, jää patsas hallitsevalle eli edellisen vuoden mestarille.
Ikuisesti kiertävän Ryder Cup- kiertopalkinnon lahjoittivat tämän kilpailun alullepanijat Kari Nyman ja Veijo Suomela.

Kyösti Puustinen/ms